Slik monterer du spilevegg

Er du klar til å fornye soverommet eller stua med en stilig spilevegg? Selv med ti tommeltotter kan dette prosjektet være overkommelig med rett veiledning. Følg vår trinn-for-trinn guide!

    rom med vegg belagt med spiler.
    Kle en eller flere av rommets vegger med spiler for et levende og spennende uttrykk som både absorberer lyd og bidrar til god akustik, samtidig som det interesserer øyet. Foto: Montér

    Treverk skaper varme og dybde i moderne hjem, og nettopp derfor har spilevegger blitt et populært og enkelt valg for nordmenn som ønsker en lun atmosfære på stua, soverommet eller kjøkkenet. Med litt tålmodighet, riktig verktøy og noen gode råd på veien kan også du montere din egen spilevegg.

    Aller først må du ta et viktig valg: Skal du ta utfordringen med å montere hver enkelt spile på egen hånd – altså mer eller mindre bygge din egen spilevegg? Eller frister det å spare tid og krefter på å gå for en ferdig spileveggplate som kan monteres rett på veggen? Dette valget vil i stor grad påvirke både prosessen og resultatet – men vi skal selvsagt hjelpe deg på veien uansett hva du går for.

    Utvalgte spiler til egenbygget spilevegg

    Bygge din egen spilevegg?

    Ved å sette opp hver enkelt spile selv, gir du rommet et unikt uttrykk som ikke kan oppnås med prefabrikkerte løsninger. Du kan tilpasse design, avstand og materialer nøyaktig etter dine ønsker og rommets behov. Dessuten er det kult å se på en vegg du har skapt fullt og helt med dine egne hender!

    Fordeler:

    • Full fleksibilitet: Du velger selv spilenes lengde, bredde og avstand og kan få et unikt resultat som reflekterer din stil.
    • Tilpasset rommet: Ideelt for rom med uvanlige mål eller vinkler.
    • Personlig preg: Når veggen er ferdig kan du nyte synet av en vegg som er 100 prosent ditt eget verk.

    Ulemper:

    • Tidskrevende: Prosessen med å måle, kutte og montere hver enkelt spile kan ta tid, spesielt om du er nybegynner.
    • Større sjanse for feil: Uerfarne DIY-entusiaster kan oppleve feil i målinger eller montering.
    hjørne med vegger kledd i spiler
    Med en spilevegg, skaper du struktur i omgivelsene og kan enkelt kombinere med gulv og listverk etter din personlige smak. Foto: Montér

    PK Spilevegger fra By Venø

    Slik bygger du din egen spilevegg

    1. Velg materialer
    Spiler finnes i ulike materialer. Velg det som passer best for ditt interiør og budsjett. Eik er ofte et godt valg fordi det er et hardere treverk med en glattere overflate. Dersom du bygger på budsjett, er furu et godt alternativ.

    2. Velg dimensjoner
    Vanlige dimensjoner for spilene er 34 x 9 mm, men dette kan variere. La deg inspirere av bilder på Instagram og i interiørblader for å finne den stilen som passer best for deg.

    3. Mål opp rommet
    Finn ut hvor stor veggen skal være og hvor mange spiler du trenger.

    4. Finn frem verktøy
    Du vil trenge en sag, målebånd, vater, drill, pussepapir, maleutstyr, samt lakk, beis eller voks. For festing av spilene trenger du lim eller spiker.

    Tips! Husk vernebriller og hørselsvern når du jobber med verktøy!

    Utstyret du trenger for å bygge spilevegg

    Sett opp en spilevegg i stuen eller gangen for å bryte opp slette vegger og skap en god romfølelse. I tillegg til å være visuelt intreressant, bidrar spileveggen til å forbedre de akustiske forholdene i rommet. Foto: Montér

    5. Velg festemetode
    For festing av spilene kan både spiker og skruer brukes. Hvis du bruker spiker, bør 2/3 av spikeren være festet bak spilen. For himling anbefales skruer. Ved spikring kan du spikre skrått for en skjult finish, mens skruer krever en mer synlig linje. For rette linjer, bruk en snor eller laser som veiledning.

    6. Monter spilene
    Start med å markere hvor hver spile skal festes på veggen, dette sikrer jevn avstand mellom hver spile. Deretter borer du hull for skruene: Plasser første spile og sørg for at den er rett før du skrur den fast. Fortsett med de resterende spilene, og sjekk jevnlig at de er rette i forhold til hverandre.

    Tips! Du kan også montere spilene på et rammeverk og ikke direkte på veggen. Dette gir mer dybde i rommet, og lar deg montere en svart duk rundt rammeverket – gunstig for akustikken i rommet!

    7. Overflatebehandling
    Avhengig av materialet du har valgt, kan spileveggen males, beises eller lakkeres for å oppnå den perfekte finishen.

    Noen tips til slutt

    • Dersom spileveggen eller spilehimlingen er lang, og du må skjøte spilene, er det viktig å lime skjøtene sammen. Skjøtene gjæres, skråskjæres, for best resultat.
    • Treverk kan utvide seg og trekke seg sammen med endringer i fuktighet. Over tid kan dette påvirke spilenes posisjon, så det er viktig med regelmessig vedlikehold.
    • En spilevegg kan gjerne dekoreres med hengende planter, lys eller kunst for å tilføre en personlig touch.

    Montere en fiks ferdig spilevegg?

    Om du ønsker en moderne spilevegg uten å måtte navigere deg gjennom krevende oppmålinger og kapping, er ferdige spileveggplater et godt valg. Disse platene har allerede faste spiler montert med riktig avstand, noe som gjør hele prosessen rask og enkel. Hos Montér har vi et stort utvalg spileveggplater som gir deg et flott (og stressfritt) resultat.

    Fordeler

    • Raskt og enkelt: Platen kommer med ferdige spiler, noe som sparer tid og krefter.
    • Profesjonelt resultat: Ferdige plater gir et jevnt og presist resultat hver gang.
    • Mindre rom for feil: Færre variabler betyr færre muligheter for feil.

    Ulemper

    • Mindre fleksibilitet: Du er bundet av platens lengde, bredde og spileavstand.
    • Tilpasningsutfordringer: I rom med uvanlige dimensjoner eller vinkler kan det være utfordrende å få platene til å passe perfekt.
    Når du bygger spilevegg med enkeltstående spiler, kan du selv tilpasse avstand selv. Velger du imidlertid å bruke spileplater, fås disse kjøpt med fast avstand mellom hver spile. Foto: Montér

    Slik monterer du en ferdig spileveggplate

    1. Riktig verktøy
    Sørg for at du har alt nødvendig utstyr klart før du starter. Dette inkluderer en sag, en skarp kniv, vater, lim, blyant og en søppelsekk. Husk at et ryddig arbeidsområde ofte fører til et ryddig og profesjonelt resultat.

    2. Forhåndssjekk
    Før du begynner arbeidet, inspiser spilepanelene nøye. Pass spesielt på å undersøke not og fjær for å sikre at de passer perfekt sammen, og sjekk for eventuelle skader på panelene.

    3. Tilpassing til rommet
    La spilepanelene akklimatisere seg innendørs i minst et par døgn før montering. Når du lagrer dem, legg dem oppå hverandre slik at notene peker samme vei.

    4. Kapping
    Når du kapper spilepanelene, er det viktig å huske at den kappede enden skal vendes ned mot gulvet. Øverste del av veggen skal være den peneste. Sørg alltid for å ha noen ekstra centimeter spillerom ved kapping.

    5. Mål presist
    Ikke anta at alle vegger er jevne. Kapp ett og ett spilepanel og bruk lasermåler for å sjekke nøyaktigheten. Selv i nye hus kan det være høydeforskjeller fra den ene siden av veggen til den andre.

    6. Forbered underlaget
    Spilepanelets montering vil variere avhengig av bakgrunnen det skal festes til, enten det er mur, veggpanel eller gips. Sjekk bruksanvisningen for spesifikke anbefalinger og instruksjoner basert på underlaget.

    7. Førsteinntrykket teller
    Det første spilepanelet du monterer er kritisk, da det vil være din guide for resten. Vær ekstremt nøyaktig med denne første installasjonen for å sikre at resten av panelet følger i rett linje.

    Spileplater fra Opus