Velg riktig innvendig panel

Stadig flere velger å kle veggene inne med panel. Men når det er så mye å velge i - hvordan velger du riktig panel for deg? Vi hjelper deg! I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om innvendig panel.

Stadig flere velger å kle veggene inne med panel. Men når det er så mye å velge i - hvordan velger du riktig panel for deg?  Vi hjelper deg! I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om innvendig panel.
Velg mellom innvendig panel med montering stående eller liggende. Veien du velger å montere panelet vil påvirke oppfatningen av rommet. Foto: Moelven

Velg riktig panel: 5 enkle spørsmål og svar


Hos Montér får du panel i alle prisklasser, fra ubehandlet gran til kvistfri, lasert furu. La oss hjelpe deg å regne ut riktig mengde.


Hvis enkelt er svaret, vil du kanskje velge en helt slett glattpanel uten profil. Detaljer får du ved å velge et panel med profil.


Du sparer mye tid og arbeid på å velge ferdig overflatebehandlet, men kanskje er det nettopp det å få sette ditt eget preg på veggen du gleder deg mest til.


Furu er mørkere, har større kvist og mer fargespill i seg enn gran. Du får også kjøpt kvistfri furu.


Hvis du ønsker å beholde trefargen, er sannsynligvis beis eller lasering det riktige valget for deg. Vil du heller ha farge og glans, er det lakk eller maling som gjelder.

 

Utvalgte veggpanel

Innvendig panel i furu og gran

Når det kommer til veggpanel, brukes det i størst grad furu eller gran i Norge. Men hva er egentlig forskjellen?

  • Furu har større fargespill i seg enn granen har. Kvistene sitter mindre tett enn i gran, men er vesentlig større. Furu er mykere enn gran, og egner seg derfor godt for overflatebehandling.
  • Gran har ikke kjerneved, og fremstår derfor som en del lysere enn furu. I grantreet sitter også kvistene tettere, og de er av mindre størrelse.

Panel med og uten kvist

Over tid vil både sprekker og kvistgulning kunne forekomme. Dette er naturlig, og skjer på grunn av endringer i blant annet lys, fuktighetsnivå og temperatur.

Selv om slike skader både kan forebygges og behandles med overflatebehandling, er likevel kvistfri furu å regne som noe av det flotteste og mest eksklusive trevirke man kan ha på veggen.
Panel uten kvist har det med å skape et rent og rolig uttrykk, derfor har det blitt et stadig mer populært materialvalg i Norge.

Merk! Kvistfri panel er produsert på en slik måte (fingerskjøtt) at når lyset faller på treverket i en viss vinkel, kan man til tider skimte de små skjøtene.

Beiset, lakkert, lasert, malt eller ubehandlet overflate?

Panel kommer som regel med glatt (høvlet) overfalte, men kan også leveres som børstet. Videre kan du velge mellom en rekke overflatebehandlinger.

En klar fordel med å velge overflatebehandlet materiale, er at du kan gå rett i gang med monteringen. En annen viktig fordel med overflatebehandlet treverk er at med maskinelt utført behandling vil du unngå krympestriper og skjolder (som lett kan oppstå når du behandler selv).

Tips! Er du usikker på hvilken overflatebehandling du skal velge kan du teste selv eller se på vareprøver i et av våre byggevarehus.

Det finnes flere måter å overflatebehandle treverk på:

  • Beis gir en matt overflate og resulterer ofte i en dypere farge i treverket. Beis dekker ikke over overflaten slik for eksempel maling ville gjort – Det trekker inn i treverket i stedet.
    Beis er like mye en måte å fremheve trestrukturen på, som å beskytte materialet.
    Panelbeis kommer i mange fargevarianter, fra naturlige bruntoner til pigmenterte.
    Vær klar over at ved beising av furu kan det fremkomme noen lysere felter. Dette kommer av at tetthet og vannmengde i treverket kan variere - og dermed også dets evne til å absorbere beisen.
  • Lasert panel lar i likhet med beis, trestrukturen og naturen i treverket komme til sin rett, men gir en lysere overflate enn beis (som gjerne blir mørkere). Lasert panel har en jevn og matt overflate, og holder stand over lang tid.
  • Lakk legger seg som en beskyttende film utenpå treverket (i motsetning til beisen som trekker mer inn). Panellakk finnes både som helt klar, og som pigmentert (fargesatt), og i ulike blankhetsgrader. Skal du lakkere selv bør du regne med to strøk.
  • Maling legger seg, i likhet som lakk, utenpå treverket. Men maling dekker gjerne mer enn lakk, slik at trefargen ikke lenger synes, og trestrukturen blir mindre synlig (jo flere strøk, jo mer dekkes strukturen). Maling kommer ikke som helt klar, men i et nærmest ubegrenset spekter av farger.
    Grå- eller hvitmalte panel (perlestaff) er blant de mest populære, ferdigmalte variantene (ofte brukte fargekoder er NCS S0502Y og NCS 0500 N).
    Skal du male selv bør du regne med to strøk.
  • Ubehandlet panel både lukter og ser naturlig ut. Over tid vil treverket gulne. Da er det fortsatt ikke for sent å behandle (bruk for eksempel kvistlakk for å friske opp treverket). En annen fordel med å velge ubehandlet treverk at du får helt fritt spillerom til å bestemme overflaten selv. Ulempen er på motsatt side at du må bruke tid på å gjøre jobben selv. Velger du ubehandlet panel bør du også sørge for at penn blir behandlet før panelene monteres.

Utvalgte produkter for overflatebehandling

Detaljrikt panel: Profil, bredde og tykkelse

Veggpanel kommer i dag i ulike design – med ulike profiler og med størrelse på bordene. Noen eksempler på panelprofiler:

  • Glattpanel/sprekkpanel: Skjøtene og panelbordene går kant i kant, uten noen ekstra detaljer.
  • Skyggepanel: Skjøtene og panelbordene har et lite mellom (lysåpning) som skaper mer spill i rommet.
  • Rundtømmer: Hvert panelbord har en avrundet profil og tydelig fals, og gir et tradisjonelt tømmerhytte-uttrykk.

De vanligste dybdemålene for veggpanel som du får kjøpt hos Montér er fra 12 mm opptil 22 mm. De vanligste breddemålene er 120-14m mm.
Brede bord fremtrer gjerne mer dominerende enn smale, spesielt dersom det er valgt en mørk farge.

Montering: Velge stående eller liggende utførelse?

Hvordan du velger å montere panelene er en ren smaksak.

  • Liggende panel får rommet til å se større ut (bredere og lenger), samtidig som taket «kommer nærmere».
  • Stående panel har motsatt effekt, altså vil det virke høyere under taket, og med smalere vegger. Stående panel oppfattes av mange som enklere og raskere å montere enn liggende.

Du kan også velge å bryte panelet et stykke opp på veggen (brystning) eller å kun bruke det på én vegg, som vil gi et helt annet inntrykk enn å dekke alle flater. Hvorvidt du velger panel i taket vil også ha mye å si for uttrykket i rommet.

Les mer: Slik spikrer du innvendig panel og unngår synlige spikermerker

Tilføre struktur? Velg en spilevegg

Vi ser at bruk av spiler nå er en viktig del av trendbildet, for eksempel som kontrastvegg, sengegavl eller i taket. I tillegg til det stilige uttrykket, har spileveggen den egenskapen at de reduserer akustikken i rommet og fungerer som lyddempere.

Nylig lanserte vi ACU panel i vårt veggpanel-sortiment. Produktet er tilgjengelig i ulike tresorter i et utvalg av våre byggevarehus.

Stadig flere velger å kle veggene inne med panel. Men når det er så mye å velge i - hvordan velger du riktig panel for deg?  Vi hjelper deg! I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om innvendig panel.
Spilevegg fra Acu Panel inngår i vårt veggpanelsortiment og finnes i flere utførelser. Foto: By Venø

Fordeler med veggpanel inne:

  • Endepløyningene (sporene) gir enkel og rask montering
  • Stort utvalg av design og farger
  • Lang holdbarhet, motstandsdyktig mot UV-stråler og vedlikeholdsfritt (dersom du velger overflatebehandlet)
  • Du benytter kortreiste, bærekraftige materialer hvis du kjøper hos Montér (alle våre trelastprodukter innehar PEFC™- og/eller FSC™-sertifikat)
  • Treverket bidrar til å regulere luftfuktigheten i rommet - Uten at du trenger å gjøre noe ekstra
  • Det finnes panelplater for alle typer rom, enten du skal kle skråveggen i stua, fornye badet, hytta, kjøkkenet, bygge ny levegg, eller noe annet. Mulighetene er mange
  • Vannbestandig, og kan derfor erstatte/være et godt alternativ til flis (gjelder våtromspanel)

Ulemper med veggpanel inne

  • Akklimatisering: Fuktighet i vær og rom varierer mye gjennom et år (mellom ca. 6% og 12%). Og som et levende materiale, har treverk den egenskapen at det krymper og sveller i takt med fuktigheten i rommet. Det kan blant annet gi synlig åpning mellom bordene (som ikke var synlig da du monterte dem).
    Derfor bør trepanel få tilpasse seg (akklimatiseres) før det monteres opp på veggen.
    Våre panel er tørket til 12% luftfuktighet (med unntak av ubehandlet gran som er tørket til 16%). Det er vanlig gi panel 2-3 døgn til akklimatisering (snitt opp plasten slik at luften kommer til). Men har du god tid kan du gjerne la det ligge lenger. Dette gjelder også for overflatebehandlet panel.
  • Gulning: Ubehandlet treverk blir gult over tid. For å unngå dette må treverket overflatebehandles (du får kjøpt ferdig overflatebehandlet panel hos oss).
  • Skal du henge opp tunge ting på panelvegg, slik som en TV eller hyller som skal holde tunge ting, bør det festes i stendere (eller annen forsterkning) under panelet.