I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

Dette bør du tenke på før du bygger pergola

Går du med planer om å bygge pergola? Den klassiske pergolaen forbinder mange med en åpen konstruksjon i tre med åpne bjelker i taket. I dag ser vi stadig nye varianter av pergolaer, og her er noe tips du bør tenke gjennom før du går i gang med din pergola.

Planlegger du å bygge pergola denne sesongen? Vi hjelper deg med hva du bør tenke på før du går i gang.
Planlegger du å bygge pergola denne sesongen? Vi hjelper deg med hva du bør tenke på før du går i gang. Foto: Adobestock

Er pergola søknadspliktig?

Hvorvidt pergolaen er søknadspliktig avhenger av konstruksjonen. Bygger du en klassisk pergola med stolper og bjelker med åpning mellom hvert bord, er pergolaen ikke søknadspliktig. Med en gang du monterer et tak på pergolaen, må du ta hensyn til utnyttelsesgrad og byggeforskrifter. Det samme gjelder skyvbare eller heldekkende levegger.

Direktoratet for byggkvalitet har laget noen nyttige veiledere til deg som skal bygge pergola:

Hva koster en pergola?

Prisen på en pergola avhenger av flere faktorer, alt fra om du bygger selv til om du kjøper ferdige byggesett. Materialvalg har også mye å si for prisen.

Pergola i tre prisklasser

Her er eksempler på pergola i tre ulike prisklasser:

  1. Under kr 8 000 > Pergola Paradis er en pergola du enkelt bygger selv. Kombiner gjerne med et rimelig terrassetak i polykarbonat. Fordelen med en pergola du bygger selv er at du enkelt kan justere målene slik at den passer din terrasse helt perfekt. Du kan også gjøre én av veggene tette hvis du ønsker mer skjerming. 
    Komplett byggeoppskrift og handleliste for Pergola paradis finner du her.

2. Kr 10 - 20 000 > I dette prissjiktet ligger større pergolaer med én eller flere levegger og spiletak. Prisen avhenger av størrelse og hvor tett du ønsker vegger og tak. Med vegger og tak i impregnert lekt har du et perfekt utgangspunkt for klatreplanter hvis du ønsker grønne vegger og tak om sommeren. Pergola skygge er en byggeoppskrift du enkelt kan justere opp eller ned til ditt behov. Den finner du her.

3. Fra kr 30 000 > En komplett pergola i aluminium er dyrere enn de du bygger selv i impregnert tre. Fordelen er at disse er enkle å montere og krever lite vedlikehold. I motsetning til pergolaen du bygger selv, kan du ikke tilpasse størrelsen. Våre pergolaer i aluminium kommer med justerbare lameller i taket som kan åpnes og lukkes. De kan også kombineres med manuelle eller elektriske vegger/screens, som skygger for sol, innsyn og vind. Velg mellom pergolaer i sort eller hvit.
Her ser du Pergola Stavern med tak i målene 3x3 meter.

Tips! Skal du bygge selv? Bruk tid på å tegne og planlegge innkjøpene, da unngår du å kjøpe unødig mye materialer.

Skal pergolaen være frittstående eller veggmontert?

Den store fordelen med frittstående pergola er at du kan plassere den hvor du vil. Kanskje har du et mørkt, skyggefullt hjørne i hagen du endelig får utnyttet på en bedre måte. Eller kanskje du har en diger platting du ønsker å dele inn i flere soner. Da kan pergolaen bli et eget lunt «rom» som gir muligheter for helt nye bruksområder utendørs.

Les mer: Pergola - et lunt rom på terrassen

Mange velger å bygge pergolaen inntil en vegg. Den kan bygges utenfor terrassedøren som en sømløs forlengelse av rommet på innsiden eller i et hjørne av terrassen. Med et godt veggbeslag blir pergolaen stabil selv om den kun har to søyler i bakken.

Hvis du går med planer om å bygge en levegg på terrassen, kan ofte pergola være en vel som fin løsning. Da får du et hyggelig område som er skjermet både for innsyn og sol uten så veldig mye mer arbeid.

Skal du tegne selv eller kjøpe ferdig byggesett?

Pergola kommer fra Italia der hensikten opprinnelig var å gi slyngplanter mulighet til å ramme inn gangstier og uteplasser. I dag blir den klassiske pergolaen i tre med grønne planter stadig utfordret av nye løsninger – både når det kommer til utforming, bruk og materialer. Hos oss får du hjelp og produkter til hele spekteret – alt fra materialer til ditt eget, skreddersydde byggeprosjekt til ferdige byggesett og komplette pergolaer i aluminium med og uten vegger.

Valget handler både om smak og hvilken innsats du ønsker å legge ned. Fordelen med å tegne og bygge selv er at du får en pergola som er skreddersydd til din bolig. Den kan enten bryte med arkitekturen til boligen eller være en sømløs forlengelse av huset. Du står også fritt i forhold til dimensjoner, plassering av stolper og høyde. Og – er drømmen en slyngplante som klatrer langs vegger og tak, bør du velge en pergola i tre.

Hvis du skal bygge din egen pergola, har vi laget byggeoppskrifter på tre ulike design. Over finner du byggeoppskriftene til pergola skygge, paradis og utsikt.

En pergola i aluminium tåler mye, krever lite vedlikehold og er enkel å montere. Den kan også enkelt demonteres hvis behovet endrer seg.

Skal pergolaen ha tak?

Pergola er en ypperlig løsning når du ønsker deg et tak på terrassen. Har du behov for skygge på solfulle dager, kan en klassisk pergola med åpning mellom bjelkene og klatreplanter være nok. Men ønsker du skjerming mot regn og vind, bør du vurdere tett tak. Med tak på pergolaen og varmelampe har du en lun og hyggelig uteplass til langt utpå høsten.

Hvis du ikke har tålmodighet til å vente på at klatreplantene vokser seg lange og grønne, finnes det ferdige takløsninger på markedet – alt fra tette tak som tåler mye til gjennomsiktige plater som gir deg inntrykk av å sitte under åpen himmel. Her er en oversikt over mulighetene. Pergolaer i aluminium kommer med justerbare lameller i taket som du enkelt lukker og åpner etter behov.

Hvis du drømmer om et nytt rom utendørs, har vi komplette, arkitekttegnede hagestuer som er enkle å montere.

Hva er formålet med pergolaen?

God planlegging og et godt grunnarbeid er viktig for et godt resultat. Hvis du bestemmer deg for hva du skal bruke pergolaen til, er det enklere å tilpasse til ditt bruk. Hvis du ønsker belysning og varmelamper, bør du legge opp til strøm og kontakter eller plassere pergolaen der det allerede er strømtilgang. Planlegger du å installere et utekjøkken under pergolaen? Da må du vurdere om du også har behov for vanntilgang.

Bruksområdet har også noe å si for størrelsen. Skal du ha plass til et langbord med gjester? Eller kanskje du allerede har utemøbler du ønsker å plassere der? Tenker du gjennom alt dette på forhånd, får du akkurat den pergolaen du drømte om.