I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

Hvordan etterisolere yttervegg?

Har du et eldre hus kan det være en god ide å vurdere etterisolering av ytterveggene, hvis du først skal i gang med å skifte kledning.

Skal kledningen skiftes, bør du etterisolere ytterveggene samtidig. Slik går du frem.
Utvendig etterisolering av yttervegger er energieffektivt, men omfattende arbeid som helst bør gjøres i forbindelse med skifte av kledning. Foto: Glava Isolasjon

Varmetap er den viktigste årsaken til høye strømregninger. Uansett hvor godt isolert taket er, eller hvor nye og tette vinduene dine er, hjelper det lite hvis det er manglende isolasjon i ytterveggene som er problemet.

— Eldre hus er bygget etter eldre standarder, og dagens isolasjonsprodukter er bedre enn gårsdagens, forklarer Glenn-Anders Karlsen, kategorisjef for tyngre byggevarer hos Montér i Optimera.

Manglende eller dårlig fuktsperre kan også føre til skader på veggen over tid.

— Hvis du for eksempel har luftlekkasjer i ytterveggene på grunn av utett dampsperre eller vindsperre, vil effekten av isolasjonen reduseres. Samtidig vil også faren for fukt og råteskader i veggen øke.

Men selv om det å etterisolere ytterveggene er et anbefalt grep for en mer energieffektiv bolig, er det ikke nødvendigvis noe som er gjort på en helg. Vi anbefaler at du benytter sjansen hvis du allikevel skal skifte kledning.

Utvalgt isolasjon

Tre måter å etterisolere ytterveggen på

Det finnes i utgangspunktet tre ulike måter å etterisolere ytterveggen på. Her har vi samlet de tre metodene for utbedring av veggens isoleringsevne.

1. Utvendig etterisolering av veggen med kontinuerlig sjikt

Utvendig kontinuerlig isolasjon gir veggen minimalt med kuldebroer. Her finnes det egne isolasjonssystemer for mindre kuldebroer. Arbeidet kan gjøres uten at det påvirker de som bor i huset i vesentlig grad. Det gir også en tynnere vegg enn ved tradisjonell utlekting.

Start med å fjerne gammel kledning og bytt eventuelt ut gammel isolasjon. Monter deretter opp OSB-plater på veggen. Isolasjonsplatene monteres så i et kontinuerlig sjikt på utsiden, før du monterer lekter og utvendig kledning.

2. Utvendig isolering av yttervegg med utlekting

Utvendig isolering hvor veggen lektes ut og isolasjonen legges mellom lektene er en mer tradisjonell måte å etterisolere på.

Også her starter du med å fjerne gammel kledning og eventuelt bytte ut gammel isolasjon. Lekt deretter ut veggen, slik at du både får plass til isolasjonen og nye spikerslag på utsiden. Dersom du ønsker isolasjon som er 10 cm tykk, velger du lekter med målene 48 x 98 mm. Ønsker du 15 cm isolasjon, må lektene måle 48 x 148 mm. Lektene monteres med 60 cm mellomrom.

Merk! Dersom du skal ha liggende kledning, må lektene monteres vertikalt, og motsatt horisontalt til stående kledning.

Isolasjonsplatene monteres mellom lektene før du monterer vindsperre, lekter for lufting og utvendig kledning.

3. Innvendig isolering av yttervegg med lekting

Det tredje alternativet er innvendig isolering hvor veggen lektes inn og isolasjonen legges mellom lektene. Dette gjør det mulig å ta ett og ett rom av gangen og spre arbeidet over tid.

Du starter med å fjerne gammelt panel eller platelag inne, og bytter ut eventuell gammel isolasjon. Legg deretter på ny dampsperre, og lekt ut til ønsket isolasjonstykkelse. Isolasjonsplatene legges mellom lektene, før du avslutter med å montere nytt panel eller platelag.

Ta gjerne en tur innom Montér Byggservice, som du finner i hjertet av alle våre byggevarehus.