Hvor tykk laminat trenger jeg?

Lurer du på hvor tykk laminat du trenger når du skal legge gulv? Det avhenger helt av hvor mye slitasje gulvet vil bli utsatt for.

Lurer du på hvor tykk laminat du trenger til gulvet? Det avhenger av hvor mye det må tåle. Vi guider deg gjennom de ulike klassifiseringen for laminat.
Velg laminatgulv etter hvor i boligen det skal legges og etter mengde trafikk og bruk. Foto: Montér

Skal du legge laminatgulv er det viktig å vurdere hvor tykk laminat du trenger.

– Det er avhengig av hvor i boligen du skal ha gulvet, og hvor mye slitasje det kommer til å bli utsatt for, sier Lisbeth Andersen, produktsjef for gulv og interiørplater hos Montér.

­– På soverom og steder i huset hvor det er lite trafikk, trenger du vanligvis bare et tynt laminatgulv. I gangsoner og steder hvor det er mye slitasje, trenger du et tykkere gulv.

Et laminatgulv består av flere sjikt med materialer som settes sammen i en lamineringsprosess. Den indre kjernen består vanligvis av en fiberplate med svært høy tetthet, såkalt HDF (High Density Fibreboard). Dekoren består av trykt papir som imiterer utseendet til tre, stein eller andre materialer.

To typer laminatgulv

­Montér har laminatgulv i ulike tykkelser fra 6 mm til 12 mm.

Du kan velge mellom to typer laminatgulv: Direktelaminat og høytrykkslaminat.

– Høytrykkslaminat er blant de tykkeste. Det består av flere sjikt enn direktelaminat, og er presset under høyere trykk. Til vanlige boliger holder det gjerne med direktelaminat, men høytrykkslaminat kan være en fordel med kjæledyr eller småbarn i huset, eller om det er direkte utgang til terrasse eller hage. Høytrykkslaminat er også ypperlig egnet for kommersiell bruk, som kontorer og offentlige bygg med mye trafikk, tipser Andersen.

Hun forteller at laminatgulv blir testet og klassifisert i forhold til blant annet slitestyrke. Jo tykkere gulv, desto høyere klassifisering.

Utvalgte laminatgulv

Hvilket laminat bør du velge?

Klassifiseringen gjør det enkelt å få oversikt over hvilket laminat som passer best til ulike formål. Klassifiseringene kan deles inn i klassifisering egnet for hjem og for offentlige bygg, eksempelvis kontorer. 

Laminat-klassifiseringer egnet i hjemmet: 

  • AC1-klassifisering (klasse 21)
    Egner seg i rom der det er svært lite fottrafikk og er ideell for soverom.
  • AC2-klassifisering (klasse 22):
    Passer godt for rom og områder med moderat fottrafikk med lite slitasje, eksempelvis i spisestuen.
  • AC3-klassifisering (klasse 23/31)
    Er utviklet for oppholdsrom, vinterhager og ganger med moderat trafikk og fungerer godt i mer travle områder som oftere er i bruk.

Laminat-klassifiseringer som egner seg for offentige bygg: 

  • AC4-klassifisering (klasse 32)
    Fungerer godt i alle rom i boliger eller kommersielle miljøer med relativt mye trafikk, som boligrom, kontorer, kafeer, butikker og frisørsalonger.
  • AC5-klassifisering (klasse 33)
    Velegnet for travle områder som krever middels til høy slitasjestyrke. Dette kan blant annet dreie seg om dagligvareforretninger, utstillingslokaler, restauranter og skoler.
  • AC6-klassifisering (klasse 34)
    Egner seg for områder med svært intens trafikk, som supermarkeder, flyplassterminaler og offentlige bygg som er åpne for publikum og er utsatt for trafikk store deler av døgnet.