Slik fikser du slette vegger på egenhånd

Jevne, slette vegger gir en moderne og minimalistisk look i ethvert rom. Her er vår guide til deg som drømmer om den perfekte veggoverflaten – helt fritt for ujevnheter og skavanker!

Foto: Forestia

Sitter du i en stue omgitt av strukturmalte vegger, furupanel eller strietapet og drømmer om de glatte, feilfri veggene som det er bilder av i interiørmagasinene? Da har vi en gladnyhet til deg: Det er fullt mulig å gjøre noe med saken, selv om du har ti tommeltotter! Alt du trenger er litt tålmodighet, pågangsmot, verktøy og innvendige plater fra Montér!

Hvilken type plate skal du velge?

Å velge riktig type plate for prosjektet ditt er viktig for å sikre et holdbart og pent utseende. Det finnes flere typer plater på markedet, her er de tre typene vi anbefaler:

  • Gipsplate
  • Sponplate
  • MDF-plater

Gipsplater

Gipsplater er en av de mest populære valgene for vegger i boliger på grunn av allsidigheten.

Gipsplatene gir en glatt overflate, i tillegg til at de er brannhemmende og lydisolerende. Du kan fint male en ny gipsvegg, bare sørg for at gipsveggen er klargjort og at skjøtene er godt sparklet først. Merk at rå gips suger til seg mye maling, så du gjør lurt i å beregne ekstra strøk. Vi anbefaler at du bruker en grunning eller billigere maling på de første strøkene og sparer fargemalingen til toppstrøkene. Følg gjerne denne guiden:

  1. Rydd rommet og vask veggen.
    Rydd og støvsug rommet slik at det ikke er noe i veien når du skal male. Vask deretter hele veggoverflaten med egnet vaskemiddel og la det tørke før du begynner å male. Dersom underlaget er spesielt skittent, kan du vaske en gang til umiddelbart før du lar veggene tørke
  2. Mal ytterkantene.
    Masker og tildekk flatene som ikke skal males for å unngå malingssøl. Start deretter med å male langs kantene, i hjørnene og langs lister med en presisjonspensel.
  3. Dypp malerullen.
    Dypp malerullen i superbrettet og fyll den med maling. Rullen skal ha godt nok med maling, men ikke så mye at det drypper. La gjerne malerullen godgjøre seg litt med maling før du ruller de store flatene.
  4. Rull på veggen.
    Start rulleprosessen fra topp til bunn. Det blir best resultat hvis du ikke ruller mer enn to rullebredder om gangen. Vær lett på hånden og ikke bruk makt.
  5. Pakk bort utstyret.
    Pakk bort rullen, kar og pensler i en plastpose når du er ferdig med første strøk. La malingsstrøket tørke og fullfør deretter med ett strøk til. Fjern så maskeringstapen når du er ferdig.
Foto: Gyproc

Sponplater

Disse er ofte brukt i tørrere områder av hjemmet som soverom og stuer. De er sterke, holdbare og gir en jevn overflate, men de er generelt ikke anbefalt for fuktige områder som bad. Sponplater lages av spon og treflis som limes sammen i tre lag. Dette gir en stiv byggeplate med en jevn overflate.
Sammenlignet med andre byggematerialer, er sponplater også et rimelig alternativ. Dessuten er platene relativt lette å arbeide med, noe som gjør montering og tilpasning enkelt og tidseffektiv.
Fordi sponplatene kan svelle opp eller bevege seg om de utsettes for fukt, er det viktig å være nøye når du skal male dem. Vi har laget en komplett guide til maling av sponplater, her er kortversjonen:

  1. Vask med forvask beregnet på interiør og la sponplaten tørke
  2. Slip over eventuelle ujevnheter og tørk av slipestøv med en mikrofiberklut
  3. Grunn platene med heftgrunning
  4. Sparkle skjøter og ujevnheter, slip over sparkel og tørk av med en mikrofiberklut
  5. Mal med ønsket farge og maling!
Foto: Forestia

MDF-plater

MDF er forkortelsen for «Medium Density Fiberboard», som består av sammenlimte trefiberplater. I motsetning til OSB og kryssfiner, har ikke tresponet en bestemt fiberretning. Det gjør at man kan kutte eller skjære i MDF-platen uten å få en ujevn overflate. Platene har mange gode egenskaper:

  • Enkel å male, da platen er uten struktur
  • Beveger seg ikke slik som annet treverk, så du slipper sprekker
  • Stabilt, fleksibelt og robust materiale som kan brukes til mye
  • Fås i forskjellige tykkelser

Du kan kjøpe både ferdigmalte og ubehandlede MDF-plater. De ferdigmalte kan leveres i nøytrale farger som hvitt, grått og sand. Men det er ingen sak å male over dersom du vil ha et annet uttrykk. Da må du vaske overflaten godt, grunne MDF-platen for å sikre godt feste, og til slutt maler du ett til to strøk i ønsket farge.

Foto: Arbor

Forberedelser før montering

Før du starter med monteringen av platene, er det viktig at du forbereder veggen ordentlig. Start med å fjerne gammel maling, tapet eller annen dekorasjon fra veggen. Dersom det er store hull eller sprekker, bør disse tettes og repareres først. Bruk en primer for å sikre god vedheft for den nye overflaten. Sørg også for at du har riktig verktøy til jobben:

  • En god elektrisk sag
  • Drill
  • Langvater
  • Målebånd/tommestokk
  • Dykkert/kramper
  • Spikerpistol

Slik monterer du platene

  • Mål opp og kutt platene til ønsket størrelse.
  • Plasser platene vertikalt, og start fra et hjørne av rommet. Pass på at kantene på hver plate ligger tett mot hverandre for å minimere synlige skjøter.
  • Fest platene til veggen ved hjelp av skruer eller spiker, avhengig av typen plate og veggmaterial.
  • Sparkle over skruer og eventuelle skjøter for å skjule dem. La sparkelen tørke før du går over med sandpapir for å glatte ut overflaten.

Les mer: Slik monterer du veggplater på 1-2-3

Interessert i mer inspirasjon?

Her har vi samlet artikler som kan være relevant for deg og for ditt neste prosjekt. Vi hjelper deg med fagkunnskap, tips og triks slik at du får et resultat du kan være stolt av.