- Inspirasjon
- Dør
- Ytterdør
- 15 tips for å sikre hjemmet ditt!
Sikre ytterdøren - vi gir deg 15 tips for å sikre hjemmet ditt!
Er det lenge siden du har byttet ut lås på ytterdøren din? Vi kan sikkerhet og har laget en liste med tips for deg som vil føle deg sikker i hjemmet.
Sørg for egen sikkerhet!
Hjemme skal du føle deg trygg og sikker. Trygg for at uvedkommende ikke stjeler dine verdier og tråkker inn i ditt hjem. Sikker fordi du vet at du har gjort det som er nødvendig for å hindre fremmede i å bryte seg inn. Vi har løsninger som sikrer boligen mot innbrudd, og som på samme tid lar deg og dine oppleve en enkel, åpen, sikker og trygg hverdag.
15 tips som sikrer hjemmet ditt
1. Bytt lås når du bytter bolig, og velg de sikreste nøklene og sylindrene
Vet du egentlig hvor mange som har nøkkelen til din nykjøpte bolig? Hvor mange har bodd der tidligere, og hvor mange kopier hadde de av nøkkelen? Hvor mange håndverkere har vært innom i løpet av årenes løp og "glemt" å levere tilbake nøkkelen?
Bytt låsen og vær heller på den sikre siden. Se etter patenterte FG- eller d12-merket, da er du sikker på at du får god styrke og motstandsdyktighet mot dirking, boring og rå makt.
2. Tenk som tyven
Hvor kan tyven lettest ta seg inn og ut med tyvgodset? Tyveri er ofte en impulshandling og tyven søker minste motstandsvei. Sørg derfor for å sikre husets svakeste punkter.
3. Nabohjelp
Sørg for at noen tar søppelet og henter inn aviser og annen post mens du er borte. Det kan være en nabo eller bekjent, eller du kan rett og slett omadressere posten i det tidsrommet du er på ferie. Tyvene ser etter alle slike tegn på at huset er ubebodd for en stund. Huset fremstår mer sårbart, og det gjør arbeidet lettere for dem, dersom slikt blir liggende.
4. Kjør gressklipperen: Bevegelse kan skremme vekk
De fleste robotklippere i dag kan tidsinnstilles. Å la roboten din å jobbe mens du er bortreist, kan være en effektiv måte å holde tjuver unna på. Langt, uklippet gress står på tyvens liste over tegn til forlatte boliger, så det er den ene siden ved det – men når det også er fysisk bevegelse rundt huset kan dette gi inntrykk av at det også er bevegelse innenfor.
5. Lys skaper usikkerhet
Triks med lyset både inne og ute:
Bruk belysning med tidsinnstilling (timer) eller tidsbryter i flere rom. Utstyr til varierende lys er en rimelig og bra investering, og det gjør tyvene usikre på om noen faktisk kan være der inne.
Har du i tillegg lys med bevegelsessensor utenfor huset, kan dette være nok til å skremme uvedkommende fra å trå gjennom eiendommen (og til å påkalle oppmerksomhet fra våkne naboer). Sett opp et lys eksempel ved entréen, i oppkjørselen, foran kjellerdøra og, på terrassen og på garasjen.
6. Lyd skaper også usikkerhet
Lyd og bevegelse går ofte hånd i hånd, så ved å bruke en radio kan du lure inntrengere til å tro at det er folk i huset. Sett en fast alarm eller tidsinnstilling på radioen din, slik at den går av og på av seg selv mens du er borte.
7. Slipp ikke fremmede inn i huset
Det kan være flere grunner til at tyver ringer på. Det kan for eksempel være for å sikre seg at dere ikke er hjemme. Eller det kan det være et forsøk på å skaffe seg et overblikk over boligens svake punkter, og ikke minst tilgjengelige verdier.
Profesjonelle tyver kan utgi seg for å være fra en energileverandør, kabelTV-leverandør, teleselskap eller lignende. Svindelforsøkene er mange og tyver blir frekkere og frekkere. En godt trent tyv bruker kort tid på å få inntrykk av verdier hos deg, så ikke gi dem sjansen! Og hvis du er usikker - Krev legitimasjon!
Utvalgte produkter som kan høyne sikkerheten i hjemmet
8. Gjem unna verdisakene
Gå en runde rundt huset ditt og se hvordan rommene ser ut gjennom vinduene. Hvis sølvtøyet glitrer fra benken på kjøkkenet, laptopen står fremme på stuebordet og bilnøklene henger på knaggen i gangen, bør du vurdere å flytte det til et mindre synlig sted mens du er borte.
Husk at tyver leter stort sett etter kontanter og lett omsettelige verdigjenstander. PC-er, store TV-er, musikkanlegg, lesebrett, fotoutstyr og smarttelefoner er typiske, ettertraktede gjenstander.
9. Sikkerhetslåser
Sørg for at ytterdøren har sikkerhetslås eller tilleggslås. Uten dette vil det være enkelt å bryte seg inn med bare en skrutrekker. Hvis du har en lås med vanlig nøkkel, og du har en ekstranøkkel du ikke vil ha liggende under dørmatten kan en tyverisikker nøkkelboks være tingen. Den festes på husveggen, og nøkkelen vil være tilgjengelig for de du gir koden til.
10. Sjekk at låsen er FG- godkjent
Låser med ekstra sperrefunksjon på innsiden eller en ekstralås gir ekstra sikkerhet. Pass også på å ha en dørløsning med sikkerhetssluttstykke i dørkarmen.
11. Dører med store glassfelt
Store vindusflater representerer generelt mulige inngangsområder for en tyv. Men dersom det er umulig å låse opp døren, vanskeliggjør dette innbruddet for tyvene. Det gjør det også vanskelig å komme ut igjen.
Knust glass bråker, og er dessuten en meget avslørende lyd for en innbruddstyv. Derfor vil de fleste inntrengere unngå å knuse ting. Men det kan selvsagt skje. Derfor bør dører med store eller mye glass, kunne låses med nøkkel eller kodelås fra innsiden (og ikke med en enkel vrider).
12. Rydd unna redskaper
Rydd hagen og uterommet ditt for verktøy og hageredskaper. Tyven tar i bruk det de trenger for å gjøre en rask inntreden, det være stiger, økter, spader, hakker eller annet verktøy. Rydd det derfor bort når du ikke selv er hjemme!
13. Merk verdisakene dine
Registrér alle verdigjenstander og legg bilder og andre relevante dokumenter på en ekstern plassert harddisk, gjennom en digital lagringstjeneste eller bruk en god, gammeldags bankboks. En slik registrering og det å ha dokumentene tilgjengelig, gir lettere og raskere oppgjør fra forsikringsselskapene.
14. Benytt en godkjent låsesmed ved skifte av lås og låssystemer
Benytter du deg av fagfolk, får du den beste hjelpen, og du vet at produktene blir montert riktig.
15. Avdekk husets svake punkter
Kom tyvene i forkjøpet og forsterk de svake og gjennomtrengelige stedene!
Slik avdekker du husets svake punkter
De fleste av oss tenker mest på ytterdøren som en mulig inngang for uvedkommende. Sannheten er at det finnes betydelig mange flere muligheter å komme seg inn i huset ditt på.
Vinduer
Vinduene kan låses med kodelås, eller enklere vinduslåser. De fleste tyver ønsker å unngå ruteknusing - både på grunn av lyd og faren for å skjære seg.
Bakdøren
De fleste innbrudd skjer fra baksiden av huset. Sørg for ekstra sikring på de inngangsmulighetene som ikke sees fra gate eller nabo.
Balkongdøren
En balkongdør som kan låses innenfra, sperrer tyvens mest brukte fluktvei. Med kodelås blir oppgaven enda vanskeligere.
Kjeller
Kjellerdør forsømmes ofte og blir derfor et lett bytte for den som vil inn. Spør etter én-nøkkelkonseptet fra TrioVing. Bruk samme kopibeskyttende nøkkel på hoveddør, kjellerdør, garasje, postkasse, boder, hytte - kort sagt alt!
Skap trygghet med sikkerhetsdører og låser etter dagens standard
En sikkerhetsdør har høyere krav til innbruddssikkerhet. Det er en vanlig misforståelse at sammenlignbare ståldører er sikrere enn tredører. Ved bruk av 4 hengsler og forsterket langskilt leverer vi sikkerhetsdører som holder minst like høye sikkerhetskrav som tilsvarende ståldører. De fleste av våre ytterdører kan bestilles som sikkerhetsdør. Det vil si at sikkerhetsdøren vil se ut som en vanlig ytterdør, men ha egenskaper som forsterket dørblad, dørkarm og eventuelt glass.
En trygg ytterdør er et viktig sikkerhets- og miljøtiltak. Hos oss kan du få ytterdører som sikkerhetsdør, skiltet branndør i klasse B30 og lyddør godkjent for lydklasse 38db. En ny, moderne ytterdør sørger også for lite varmetap. Se etter lav U-verdi - dette antyder hvor varmeisolerende døren er.
ENV-godkjente sikkerhetsdører
Elektroniske låser gir bedre sikkerhet og en enklere hverdag
Ytterdøren er som regel utstyrt med den låsen som var montert da døren var ny. Hvis dette er noen år siden, bør du undersøke om det finnes nye løsninger som gir bedre sikkerhet. Ofte er det en enkel jobb å montere låser som tilfresstiller dagens standard. En hovedregel er at du bør ha to låser i døren. Sørg for at låsene er godkjent av forsikringsselskapene (FG-godkjent). I tillegg til bedre sikkerhet får du dessuten rabatt på forsikringen. Velger du en elektronisk lås slipper du usikkerheten ved nøkler på avveie og at de ligger tilgjengelig under dørmatten.
Med elektronisk lås trenger du ikke å bytte lås når du bytter bolig, og du kan velge flere måter å låse opp på:
- Tast den forhåndsvalgte koden
- Hold en kodebrikke inntil låsen
- Bruk fjernkontroll
Kjøper du deg Verisure Smartlock-modul i tillegg kan du låse og låse opp igjen døren uansett hvor du er med mobilen. Slipp for eksempel inn håndverkeren eller vaskehjelpen selv når du ikke er hjemme. Du kan også se i hendelsesloggen hvem som låser opp eller igjen døren hjemme. Den monteres i din Yale Doorman V2.