- Inspirasjon
- Gulv
- Listverk til dører, vinduer og gulv: Slik får du finishen du ønsker
Listverk til dører, vinduer og gulv
Listverk er ikke bare en nødvendighet, det er også et designelement som kan løfte utseendet på ethvert hjem. Her er guiden som hjelper deg med å velge riktige farger og profiler – og tips om hvordan du kan montere listene selv!
Når du skal velge listverk til dører, vinduer og gulv, er det flere ting du må vurdere. Først og fremst er det viktige at listene er holdbare og slitesterke, og det kan også være lurt å sjekke om de er enkle å rengjøre – det kan spare deg for mye stress i årene som kommer.
Deretter er det viktig å tenke godt gjennom hvilken stil du har (eller vil ha!). Klassiske, profilerte lister kan gi en tidløs eleganse, men moderne gulvlister med enkel finish kan gi et mer trendy utseende. Hos oss finner du et bredt utvalg lister i alle slags finisher og farger.
Profilerte eller slette lister?
Tidligere var profilerte lister nærmest å regne som standard i norske hjem, mens det i 2023 er slette lister som dominerer. Mye av grunnen til det, er nok at nyere bygg har lavere takhøyde og er strammere i uttrykket enn tidligere klassiske og tradisjonelle boliger hvor store, profilerte lister passer godt inn.
Men det betyr ikke at profilerte lister ikke kan være trendy: Det viktigste er å tenke på interiøret som en helhet, og ta hensyn til personlig smak og arkitektur. Bor du for eksempel i en gammel leilighet eller i et sveitserhus fra århundreskifte, passer profilerte lister godt. Du kan også bruke profilerte lister for å myke opp en stram interiørstil. Selv med en nøytral farge på veggen vil de profilerte listene kunne tilføre personlighet og en følelse av hjemmehygge.
Tips! Listverket kan brukes som prikken over i-en i et rom, og det finnes ingen «listeregler». Så her er det først og fremst din egen smak og behag som styrer!
3 grunner til å velge profilerte lister:
- Klassisk touch: Profilerte lister gir en dekorativ touch til dører, vinduer og gulv. De kan bidra til å skape en mer elegant og klassisk atmosfære i rommet.
- Stilkoordinering: Profilerte lister kan hjelpe til med å harmonisere med andre elementer i interiøret, for eksempel tradisjonelle møbler eller arkitektoniske detaljer. De kan bidra til å skape en helhetlig og gjennomtenkt finish.
- Karakter og dybde: Profilerte lister gir rommet en følelse av dybde og tekstur. De kan skape skygger og refleksjoner som gjør interiøret mer interessant.
Utvalgte profilerte lister
3 gode grunner til å velge slette lister:
- Moderne: Slette lister er rene og minimalistiske og passer godt til moderne og strømlinjeformede interiørstiler. De gir et enkelt og elegant utseende uten for mange detaljer.
- Fokus på andre elementer: Slette lister kan være et godt valg hvis du ønsker at andre elementer i rommet, som farger på vegger eller møbler, skal være i fokus.
- Enkel rengjøring og vedlikehold: Slette lister er ofte glatte og uten unødvendige detaljer, noe som gjør dem enklere å rengjøre og vedlikeholde.
Utvalgte slette lister
Male listene i samme farge som vegg?
Tradisjonelt sett har listverket gjerne vært hvitt og stått som en kontrast til malte eller tapetserte vegger, men de siste årene har det blitt mer vanlig å male lister og karmer i samme farge som veggen. Dette gir et roligere uttrykk og påvirker hvordan rommet oppleves. Uavhengig av om de er slette eller profilerte vil lister malt i samme farge som gulv og tak forlenge rommet, mens lister malt i samme farge som veggen vil gi en følelse av større takhøyde.
Det er også mulig å velge (eller male) lister i en annen farge enn vegg, gulv og tak for å skape en spennende kontrast. I 2023 er svarte lister veldig populært, men her er det lov å eksperimentere!
Her er noen gode tips til deg som vil male listene selv:
- Materialet avgjør hvilken maling du skal velge. De aller fleste lister er laget av trevirke. Da er det naturlig med en maling designet for nettopp trevirke. Er listene laget av annet materiale, bør du benytte en maling tilpasset dette.
- Velg riktig glansgrad. I utgangspunktet vil en blankere maling avsløre ujevnheter og skitt mer enn en mattere maling ville gjort. På lister, og spesielt fotlister hvor det kan oppstå mye slitasje, anbefaler vi likevel som regel blank maling, fordi den er lettere å vaske og holde ren uten å få skjolder.
- Vurder behovet for grunning. Dersom riktig grunning ikke er benyttet på ferdigmalte lister fra butikk, kan malingen sitte så løst at den enkelt kan skrapes av kun med fingernegl. Gjelder det ubehandlede lister av trevirke bør du benytte Opus Kvist og Sperregrunn.
- Vær nøye! «Rent, fast og tørt» er bibelen innenfor maling. Så lenge listene er frie for løse elementer, rene og hele, så er de klare for maling. Har listene spikerhull, hakk, spor eller lignende kan det være lurt å gå over med litt akryl og pussepapir på forhånd
Bredt utvalg interiørmaling
Tips! Velg eikelister for en stilig og moderne finish på interiøret.
Her får du ekspertenes beste tips.
Legge gulvlister selv? Enklere enn du tror!
Når listene er valgt ut, er det på tide å legge dem. Det krever riktig utstyr og gode forberedelser, men er fullt mulig å gjøre – uansett hvor mange tommeltotter du måtte mene at du har!
Anbefalt utstyr før du setter i gang
Når utstyret er på plass, legger du gulvlistene på 1-2-3:
Steg 1: Forberedelser. Standardlengde på gulvlister er 4,4 meter, men husk at noe av lengden gjerne går bort i kapp. Gulvlister bør akklimatiseres før montering, ellers risikerer du at de krymper etter at de er montert. Sjekk også hvilken tykkelse gulvlisten må ha for å dekke glipene mellom gulv og vegg.
Steg 2: Mål lengder og kapp gulvlistene. Mål veggen nøyaktig og sag slik at baksiden av gulvlisten er lik lengden på veggen. Husk å gjøre gulvlisten 45 grader når du monterer lister i innvendige hjørner. Ved utvendige hjørner er det viktig at gulvlisten gjæres motsatt vei. Bruk gjerne lim i sammenføyningen på utvendige hjørner, så sitter de helt sammen.
Steg 3: Montering og spikring. Når listene er ferdig kappet, setter du dem inntil hverandre i hjørnet, presser dem mot gulvet og spikrer dem fast i veggen. Bruker du brede lister som er mer enn 50 mm, må du spikre dem i begge ender. Husk at du bør ha 60 cm mellom hver spiker.
Slik monterer du dør- og vinduslister
Listverket mellom veggkledningen og karmen på en dør eller et vindu kalles også gerikt. Monteringsjobben er ganske enkel å utføre – men du må være nøye for å få det pent!
Slik gjør du:
- Start med å montere opp bunnklosser, slik at overgangen mellom gulvlistene og dørlistene blir pene.
- Deretter markerer du med en blyantstreker på dørkarmen der listverket skal monteres, for eksempel 10 mm inn fra dørkanten.
- Ta mål av de tre dørlistene, og sett en skrå hjelpestrek på døras listverk der du skal sage 45 grader.
- Bruk en kapp og gjærsag til sagingen. Når du spikrer listene, ikke slå spikeren helt inn med en gang, da er det enklere å etterjustere.
Les mer: Se flere gode råd om hvordan montere dør- og vinduslister