Hvordan etterisolere loft?

Sliter du med kaldt hus og høye strømregninger? Å etterisolere gamle råloft er et effektivt og enkelt grep for å redusere varmetap.

etterisolering av loft er et effektivt og enkelt grep for å redusere varmetap

Hvis du vil beholde råloftet, men holde huset varmt, gjelder det å øke isolasjonstykkelsen i loftsbjelkelaget, altså loftets grunnflate. Her er en sjekkliste for hva du må huske på når du etterisolerer loftet:

1. Sjekk tilstanden på eventuell gammel isolasjon på loftet

Hvis isolasjonen fortsatt er spenstig, ser hel og tett ut, kan du ganske enkelt legge et nytt lag isolasjon på toppen av den gamle. Har den gamle loftsisolasjonen skader, eller ser sammenpresset ut, må du først fjerne den og bytte ut med ny isolasjon.

Du må også vurdere om himlingen er luft- og damptett nok til å hindre oppfukting ved kondens høyere opp i konstruksjonen. Hvis du er usikker på om himlingen er tett nok, må du montere dampsperre og ny kledning i himlingen. Det er viktig å tette godt rundt gjennomføringer for kanaler og rør og rundt eventuell loftsluke.

2. Isolere loftet tykt nok etter byggeforskriften

Når du etterisolerer loft, skal isolasjonen totalt være 300 mm tykk for å oppfylle kravene i byggeforskriften. Du legger først et lag for å fylle opp bjelkelaget, og deretter et nytt lag på tvers av bjelkene. Mesteparten av varmetapet i et hus er gjennom loftet/taket, så å isolere litt ekstra her kan være fornuftig både med tanke på energikostnader og fremtidige forskrifter.

Tips: Sammentråkket isolasjon fungerer dårlig. Legg derfor gjerne ut et par planker du kan bruke som gangbord mens du jobber.

3. Tett godt

Siden det skal være lufting på loftet for å unngå fukt, er det viktig å tette godt så ikke kald luft trenger inn i selve isolasjonen. På loft hvor det luftes langs veggen eller gavlveggen, såkalt raft, må du legge raftepapp, forhudningspapp eller annen vindtetting langs veggene. Du bør også dekke til forkanten av isolasjonsplatene.

Hvordan isolere loft så det kan brukes som oppholdsrom

Hvis du har større drømmer for loftet enn å bruke det som lagerbod, må du gå litt kraftigere til verks. Med riktig isolasjon, kan selv det kaldeste råloftet bli et fullt brukbart oppholdsrom.

For å isolere loftet må du først lekte ut veggene med stendere hver sekstiende cm. Hvis du skal tilfredsstille dagens krav til vegg, så skal veggen totalt ha ca. 250 mm isolasjon.

Fest deretter en vindsperre mellom lektene, og klem fast med tynne lekter. Legg isolasjonsplatene i hvert fakk. Her må du passe på å være nøyaktig så ikke isolasjonsplatene bøyer seg og lager små, kalde hulrom.

Når isolasjonen er på plass, fester du en fuktsperre over, før du avslutter med innvendig kledning.

Ikke glem å etterisolere loftsgulvet

Etterisolering av loftsgulv. Nærbilde av to hanskekledde hender som legger en isolasjonsplate på plass i fakket.
Etterisolering av loft reduserer boligens varmetap og strømregningen. Kanskje kan til og med det gamle råloftet bli en ekstra stue? Foto: Rockwool

Ethvert oppholdsrom trenger et ordentlig gulv. Her kan du bruke samme fremgangsmåte som for etterisolering av råloft. Før du kommer så langt, må du imidlertid fore opp slik at gulvplatene kan festes i spikerslag som går kant i kant med isolasjonen. For å unngå fukt, legger du en dampsperre på den varmeste siden av isolasjonen. På kalde loft betyr det at du må montere dampsperren på undersiden av bjelkelaget.

Lykke til! Og husk at du alltid kan spørre oss om råd hvis du er usikker. Finn ditt nærmeste Montér byggevarehus her.