- Inspirasjon
- Kledning
- Velg riktig kledning til boligen
Velg riktig kledning til boligen
Kledningen betyr mye for husets stil og utseende. Men enda viktigere: Kledningen skal beskytte huset ditt mot vær, vind og skader.
Det er ingen tvil om at kledningen understreker arkitekturen og påvirker utseendet til huset ditt, men la oss aldri glemme: Kledningens hovedformål vil alltid være å beskytte konstruksjonen innenfor.
Frem til langt utpå 2000-tallet var ubehandlet gran den mest vanlige kledningen, men i dag foretrekker de fleste industrielt overflatebehandlet kledning, og andre treslag som furu har blitt populære. Men hvilken type kledning er riktig for deg og ditt hus? Her er en gjennomgang av de vanligste variantene.
CU-impregnert furukledning
CU-impregnert betyr at treverket er trykkimpregnert med kobbersalter. Denne behandlingen, også kalt grønnimpregnering, gjør treverket motstandsdyktig mot råte. Behandlingen har nærmere 100 års historie, og har blant annet vært veldig vanlig for terrassebord, stolper, brygger og staur.
Økonomisk er det lite som «slår» CU-impregnert kledning, spesielt om du bor i værharde strøk, og levetiden er den beste som finnes innen treverk i dag.
Tips! Teknisk sett er kledningen holdbar uten vedlikehold, men vi anbefaler å beise eller male når den har tørket et par måneder i sommer og sol.
Utvalgt trykkimpregnert kledning
Visirgrunnet grankledning
Visir er en vanntynnet oljegrunning fra malingsprodusenten Jotun, og er den mest solgte grunningen i Norge i dag. Fra Moelven brukes navnet BAS på visirgrunnet fra fabrikk. Visirgrunning inneholder soppdrepende midler og spesialoljer som sikrer en god inntrengning i kledningen. Grunningen gir veldig god råtebeskyttelse og gir godt feste til neste strøk.
Tips! Når kledningen kun er levert grunnet, må du selv male huset med et nytt strøk senest etter 3-4 måneder. Det er viktig at du gjør dette når treverket er på sitt tørreste før luftfuktigheten stiger for mye på høstparten.
Utvalgt visirgrunnet kledning
Malt eller beiset grankledning
Du kan også velge kledning som både er visirgrunnet og beiset eller malt med ett strøk. Da kan du velge den ønskede fargenyansen på treet. Moelvens visirgrunnede kledning toppet med ett strøk Jotun Nordic Extreme, heter HEFTIG PRO. Ønsker du to strøk maling over visirgrunningen, er det HEFTIG PRO+ som gjelder.
Er du nøye med å behandle endeved og kuttflater ved montering, vil du ha en flott kledning i mange år før du må til med et vedlikeholdsstrøk.
Tips! PRO+ er ganske sikkert markedets beste systembehandling av grankledning per nå. Den gir et flott utseende og meget god trebeskyttelse over mange år - selv i værharde strøk.
Beiset kledning
Mange ønsker seg synlig trestruktur på huset, og ikke bare hytta. Denne effekten oppnår du med en beiset kledning. Moelven Heftig Syn, for eksempel, er et produkt der det først er påført Visir-farget grunning og deretter Trebitt. Den fås i mange farger, og du får en fin «glød» på veggen.
Utvalgt malt/beiset grankledning
Varmebehandlet furu
Varmebehandlet furu, eller Termofuru som det også kalles, gir en fasade som er helt vedlikeholdsfri dersom huset er bygget riktig. Enkelt sagt «bakes» treverket i en stor ovn på 215°C i 1-2 dager. Dette gjør at harpiksen i furua sprer seg, og treverket blir mer stabilt og beskyttet mot fukt og råte.
Termofuru er kun tilsatt vanndamp, så varmebehandlingen er en miljøvennlig prosess. I prosessen får trevirket en kastanjebrun farge som forandrer seg til en sølvgrå patina når kledningen utsettes for vær og vind. Det er ikke nødvendig å påføre produktet noe før det tas i bruk.
Tips! Termofuru er perfekt til hytter, siden det nesten ikke kreves noe vedlikehold.
Kebony – et bærekraftig alternativ til tropisk tre
Kebony er en unik type treverk med svært lang holdbarhet. Det skapes ved å impregnere trevirket med en biologisk væske som kalles furfurylalkohol – et biprodukt av sukker- eller maisproduksjon. Deretter varmebehandles det impregnerte treet på over 100°C.
Dette er en norsk teknologi.Treverket er vedlikeholdsfritt og krever ingen behandling utover rengjøring. Kebony har samme utseende og egenskaper som tropisk tre, men er fremstilt av bærekraftig tømmer fra bartre. Det leveres i en dyp, mørkebrun farge som utvikler en vakker sølvgrå patina over tid.
Tips! Om du ønsker en eksklusiv fasade på huset ditt, er Kebony et godt valg.
Visste du at? Kebony er 100% giftfritt, både i bruk og ved avhending. Det er dermed et miljøvennlig alternativ til annen kledning.
Utvalgt kledning i Kebony
Royalimpregnert kledning
Royalimpregnering er en prosess hvor trykkimpregnering tas enda et skritt videre. Materialene får dobbel behandling, hvor de først trykkimpregneres og deretter kokes i olje under vakuum. Dette bidrar til materialer av høy kvalitet, med lite vedlikeholdsbehov og lang varighet.
Utvalgt royalimpregnert kledning
Superwood – vedlikeholdsfri kledning
Ønsker du en kledning som ikke krever videre overflatebehandling? Da kan Superwood være løsningen for deg! Dette er en førsteklasses kledning av gran, som har gjennomgått en patentert impregneringsprosess som beskytter treverket på alle sider. Dette gir en helt unik behandling som holder i mange år, selv på de mest værharde og fuktige stedene i Norge.
Tips! SW Grå er kanskje markedets beste løsning på dette feltet. Den pre-patinerte gråfargen gir et jevnt, pent uttrykk på fasaden og motvirker skjemmende skjolder.
Ofte stilte spørsmål om kledning
Må jeg grunne kledningen før jeg beiser eller maler?
Ja, vi anbefaler å grunne kledningen før du beiser eller maler. Grunning bidrar til bedre vedheft og beskytter underlaget. Slik grunner du kledning som er malt fra før.
Skal jeg velge stående eller liggende kledning?
Dette handler mest om smak og behag! Stående kledning skaper en illusjon av et høyere og smalere hus, mens liggende panel gir inntrykk av et lavere og bredere hus. Hvilken vei du legger kledningen kan også ha betydning for vedlikehold og pris.
Kan jeg skifte kledning selv?
Ja, å bytte bordkledning er en overkommelig oppgave for hobbysnekkeren. Her har vi samlet noen gode tips og råd du kan lese før du setter i gang.
Hva er egentlig «fals»?
Dette er et begrep det er greit å kunne når du skal kjøpe ytterkledning. Fals er rett og slett en beskrivelse av fresingen mellom to bord, og sikrer en tettere overgang når to kledningsbord legges inntil hverandre. Det har lite å si for kvaliteten – men desto mer å si for uttrykket på fasaden. Falset kledning finnes i mange varianter, både som liggende og stående utførelse der omlegget er bestemt av falsen.
- Enkelfals: Her ligger kledningsbordene over hverandre med fals kun i underkant av bordet. Enkelfals er en av de eldste formene for liggende kledning, og var i bruk allerede i middelalderen. Kledningen har en tydelig skyggeeffekt, en teknisk god profil og gir god lufting bak kledningen. Enkelfals kan kjøpes i ulike bredder.
- Dobbelfals: Dette er en kledning som brukes både liggende og stående i overlapp, men har en flat overside som skilles av et tynt spor. Du kan få dobbelfals i ulike bredder og i mange ulike profiler
Les mer: Vi forklarer mer inngående om fals
Finnes det andre typer kledningsprofiler?
- Skråskåret kledning: Denne kledningen er også kalt weatherboard, og er en populær profil som ofte brukes på funkishus. Denne profilen monteres liggende. Den skrå forsiden sikrer god vannavrenning.
- Not og fjær: Denne kledningen brukes stående og finnes i ulike bredder og profiler. Eksempler er Vestlandspanel og Sveitserkledning. Not og fjær har falser som innvendig kledning
- Rektangulær kledning: Dette er også kjent som tømmermannskledning, og er en stående kledning der omlegget beregnes av den som monterer kledningen.
Er det best å beise eller male kledningen?
Ønsker du et naturlig utseende på kledningen din, er beis valget du bør ta. Beis har et transparent utseende som gjør at strukturen i treverket kommer tydelig frem. Ønsker du et jevnt og dekkende utseende – eller kledningen er malt fra før – er det vannbasert, oljebasert eller hybrid malingtype du velger mellom.
Valg av kledning: Spiller det noen rolle hvor jeg bor?
Ja, valg av kledning kan spille en rolle avhengig av hvor du bor. Hvis du bor i et klima med mye fuktighet eller ekstreme temperaturer, kan det være lurt å velge en kledning som er spesielt egnet for slike forhold. De ansatte på ditt nærmeste Montér-varehus hjelper deg mer enn gjerne!
Hvor ofte bør jeg bytte kledning?
Dette er det ingen fasit på, men om du oppdager råte, sprekker og fuktskader er det på tide å bytte den. Disse problemene kan identifiseres ved å se etter misfarginger eller endringer i teksturen. Husk at godt vedlikehold bidrar til å øke kledningens levealder betraktelig.
Vi kan hjelpe deg!
Ta kontakt med ditt nærmeste byggevarehus og vi kan veilede deg i ditt kjøp.
Ønsker du å handle på nett, men har noen spørsmål? Vårt kundesenter kan hjelpe deg!