Ikke ødelegg ryggen i vinter: 5 råd for sikker snømåking

Vinteren nærmer seg med stormskritt, og før du aner ordet av det må snøskuffen fram fra garasjen igjen. Det er mye god trening i noen timer snømåking, men det kan også slite på rygg, nakke og armer. Her er fem gode råd som hjelper deg å holde inngangspartiet ditt snøfritt – uten at det går ut over helsa.

hus  med oppkjørsel som er måket ved hjelp av snøredskaper
Med rett teknikk, mange måketak og en variasjon av arbeidsstilling, kan du måke innkjørselen fri for snø uten å ødelegge ryggen. Foto: Adobestock

1. Sørg for å ha utstyret i orden

Gode og ergonomiske snøredskaper sparer kroppen for unødvendig belastning. En god snøskuffe er avgjørende for å gjøre jobben effektivt og trygt, og hos ditt nærmeste Montér-varehus finner du ulike typer snøskuffer fra kvalitetsleverandører som FISKARS, Q-Garden og Gardena. Når du velger utstyr, bør du vurdere størrelsen på området du skal måke og budsjettet ditt. Investering i kvalitetsutstyr vil alltid lønne seg i det lange løp.

Tips! Regelmessig vedlikehold av utstyret er viktig for at snøskuffen din skal gjøre jobben år etter år. Sett den inn i garasjen når den ikke er i bruk og sjekk jevnlig at alle deler sitter som de skal.

Utvalgte snøskuffer

2. Riktig teknikk – og gode pauser

Feil teknikk under snømåking kan føre til alvorlige belastningsskader, spesielt i ryggen. For å unngå dette, bør du praktisere riktig teknikk. Her er Norsk Kiropraktorforenings syv tips til riktig snømåking:

  • Mange tak. Ta heller mange små spadetak enn få og tunge.
    Ikke vent. Ta snøen med en gang den kommer og ikke la den ligge og bli tung.
  • Pass på ryggen. Løft med beina og ikke ryggen. Hold ryggen rett og bøy knærne.
  • Begge hender. Hold måkeutstyret med begge hender.
    Vri hele kroppen. Når du skal kaste unna snøen, må du vri hele kroppen og ikke bare ryggen.
  • Varier utstyret. Bruk plastskyffel med langt skaft på løs snø og aluminiums- eller jernspade på hard snø. Skal du måke mye og har en skråning, egner det store brettet seg godt.
  • Ta det med ro. Snømåking er tungt, så pass på dersom du har dårlig helse eller hjerte.

Snømåker, snøskuffer og spader i ulike størrelser

3. Forbered deg godt

Før du går ut for å måke snø, kan det være lurt å forberede seg både mentalt og fysisk. Start med oppvarming og tøying for å forberede musklene dine. Dette vil bidra til å redusere sjansen for skader.
Like viktig er det å kle seg etter været. Bruk varme lag med klær og sklisikre sko for å forhindre fall på glatt underlag.

Strøbokser og strøsand

4. Vær obs på biltrafikken

Sikkerhet bør alltid være en prioritet når du måker snø. Bruk refleksvester og sørg for at du er godt synlig, spesielt om morgenen eller kvelden når det er mørkt. Hold deg unna veiene så langt som mulig og vær ekstra forsiktig om du er i nærheten av biltrafikk.

Tips! Husk at snøskuffer ikke er leketøy, og det kan være greit å holde kjæledyr og små barn på avstand mens du arbeider.

Refleksvester og hodelykter for sikker snømåking

5. Planlegging og samarbeid

Tenk over hvor du skal legge snøen før du begynner å måke. Dette vil spare deg for ekstra arbeid senere og hindre snø fra å hope seg opp på uønskede steder. Hold oppkjørsler og gangstier vedlike gjennom hele vinteren. Regelmessig snømåking gjør oppgaven lettere og reduserer risikoen for overbelastning.

Tips! Har det hopet seg opp allikevel? Hva med å samle naboer, familie og venner til en liten snøryddingsdugnad? Husk å brygge nok kakao!

Bonustips! Nyttig tilbehør gjør jobben enklere

Hva med et forlengerskaft som hjelper deg å måke taket, en ekstra snøskuffe til bilen eller skituren – eller kanskje en ishakke for å hakke opp is på fortau, helleganger, trapper og fortau? Du finner alt dette, og mye mer, hos ditt nærmeste Montér byggevarehus!