Slik får du et snøfritt tak – uten å ødelegge ryggen

Det finnes ikke mye som er hyggeligere enn å se snøen lave ned. Samtidig kan store snømengder skade taket og skape farlige situasjoner med istapper og snøras.

Å måke snø fra taket kan spare deg for både penger og problemer. Våt snø kan nemlig veie opp mot 400 kilo per kubikkmeter, og det kan fort bli for mye å bære – spesielt om du har et eldre tak. Når snøen smelter og fryser igjen, kan det dessuten danne is som blokkerer takrennene og øker risikoen for lekkasjer.

Visste du at … eldre tak tåler mindre snø? Tak på eldre hus er ofte dimensjonert for å tåle en maksimal snølast på 150 kg per kvadratmeter, mens nyere tak kan tåle opp mot 650 kg per kvadratmeter.

Se vårt utvalg av snømåker og skuffer

Unngå dyre reparasjoner

Men det handler ikke bare om selve huset – like viktig er sikkerheten til de som ferdes på utsiden. Store mengder snø og is kan rase ned fra taket og skade folk, dyr og eiendom. Istapper som henger fra taket, kan også være livsfarlige hvis de løsner. Som huseier er det faktisk ditt ansvar å sørge for at taket ditt ikke utgjør en fare for andre.

Dessuten: Hvis du tar vare på taket ditt, varer det lenger. Tunge snømengder kan føre til sprekker som svekker taket over tid. Ved å måke snøen jevnlig beskytter du huset ditt og slipper dyre reparasjoner senere!

Visste du at … Forsikringen kan avkortes hvis du ikke måker taket? Dette regnes nemlig som en del av vedlikeholdsplikten.

Snømåker med ergonomisk utforming

Slik måker du taket ergonomisk og effektivt

Snømåking er en fysisk krevende oppgave som kan føre til belastningsskader, spesielt for rygg, skuldre og knær. Dårlig teknikk og tungt utstyr gjør jobben vanskeligere – og risikoen for skader større. Her er tre tips som hjelper deg å måke taket både trygt og effektiv:

  • Unngå for stor belastning på kroppen. For å unngå belastningsskader, kan det være lurt å variere mellom å skyve og løfte snøen. Ta korte pauser underveis og unngå å jobbe for raskt.
  • Riktig løfteteknikk og arbeidsstilling. Når du måker, bøy knærne og hold ryggen rett for å unngå unødvendig belastning. Stå støtt med føttene i skulderbreddes avstand, og bruk kroppsvekten til å skyve snøen.
  • Ergonomiske verktøy. Lette og robuste snøskuffer i aluminium og plast er ideelle for å minske slitasjen på kroppen. Verktøy som teleskopskaft gjør det enklere å fjerne snø uten å klatre opp på taket eller bruke stige. 

Tips! Riktig utstyr gjør som kjent jobben enklere. Har du et hus på én etasje kommer du langt med en Avalanche taksnømåke. Her får du en glideduk festet til en stang. Du står på bakken og dytter duken oppunder snølaget og får dermed fjernet store felt med snø av gangen. Den kan også forlenges med ytterligere 2,5 meter!

Les mer og bestill Avalanche taksnømåke her!

… og viktigst av alt? Sikkerheten!

For å jobbe trygt på taket, bruk sikkerhetsutstyr som fallsele og sklisikre sko. Sørg for at stigen er stabil og står på et plant underlag. Arbeidet utfører du selvsagt i dagslys.

Om snømengden er for stor eller taket er vanskelig tilgjengelig, kan det være tryggere å hanke inn profesjonelle til å gjøre jobben. Hvis du er dårlig til beins eller sliter med balansen kan det også være en idé å høre om spreke naboer eller slektninger kan bidra. Husk bare å by på en rykende varm kakao etter at jobben er utført! 

Sikkerhet først: Fallsikring og forebygging av fall