I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

Kutt strømforbruket med balansert ventilasjon

Husk ventilasjonsjonsanlegget når du pusser opp bolig. Bytter du ut naturlig eller mekanisk avtrekk med balansert ventilasjon med varmegjenvinning, vil du både spare strøm og forbedre inneklimaet.

Illustrasjon av bolig med balansert ventilasjon. Avtrekk og tilluft er markert med gule og røde kanaler
Med balansert ventilasjon tilføres frisk luft inn i oppholdsrommene og trekkes ut fra bad, vaskerom og WC-rom. Illustrasjon: Flexit

Boligens ventilasjonsanlegg surrer og går. Så lenge det fungerer, trenger vi ikke skjenke det en tanke. Men her er det penger å spare! Visste du at du i en bolig med mekanisk eller naturlig avtrekk kan redusere strømforbruket til oppvarming av ventilasjonsluften med hele 80 prosent? Riktignok om du bytter til balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

— I nye boliger er balansert ventilasjon med varmegjenvinning standard, men når det gjelder eldre boliger ser vi at mange tar til takke med ventilasjonsanlegget som allerede finnes og ikke tenker på at dette er noe som kan oppgraderes selv i et gammelt hus. Her kan det være mye å spare, sier markedssjef hos Montérs leverandør Flexit, Jon Dehli.

Å bytte fra ventilasjon med mekanisk avtrekk til balansert ventilasjon, innebærer at enkelte vegger må åpnes opp for å installere nye kanaler. Dehli anbefaler derfor at utskifting av ventilasjonsanlegget vurderes i forbindelse med eventuell rehabilitering av gamle hus.

— Men vær obs på at ventilasjon må ses i sammenheng med isolasjon, vinduer og kledning. Bytter du for eksempel ut alle vinduene blir ventilasjonsforholdet endret og huset kan fort bli for tett. Så konferer med fagfolk før du setter i gang.

Slik skaffer du balansert ventilasjon

— Start gjerne hos Montér Byggservice. Det er viktig at det nye anlegget er dimensjonert riktig for akkurat din bolig, så her må du få hjelp til prosjekteringen. Da får du overlevert nøyaktige tegninger sammen med produkter tilpasset ditt behov. Det følger også med dokumentasjon og monteringsveiledning, forklarer Dehli.

Montér Byggeservice hjelper deg med dimensjonering av ventilasjonsanlegg. Finn ditt lokale Montér byggevarehus her.

Pris på balansert ventilasjon

I prinsippet kan du montere anlegget selv, men dette er teknisk arbeid som krever en viss forkunnskap.

— Både Montér og vi i Flexit sitter på oversikt over tømrere og ventilasjonsfirmaer som kan bistå med monteringen. Vanligvis sier vi at dette er en 2-3 dagers jobb for en erfaren håndverker.

Avhengig av størrelsen på boligen vil du måtte regne med en kostnad på rundt 70-80.000 kroner for produktene. Installasjonsjobben kommer i tillegg, men også her kan det være penger å spare. Siden balansert ventilasjon regnes som energitiltak kan du søke om inntil 5.000 kroner i støtte fra Enova.

Les mer: Slik får du støtte fra Enova til oppgradering av ventilasjonsanlegg

Hvordan spare strøm med et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning?

Den enkleste måten å forklare balansert ventilasjon på, er å sammenligne med de to andre ventilasjonstypene. Mange eldre boliger bygget før 70-tallet har det vi kaller naturlig ventilasjon. Her trekkes frisk luft inn i boligen via ventiler eller vinduer, som så varmes opp. Videre stiger den fuktige, oppvarmede luften opp og ut over tak. Mekanisk avtrekksventilasjon baserer seg på samme prinsipp, men her trekkes den forurensende luften ut via vifter på kjøkken og i våtrom.

— Se for deg at det er midt på vinteren. Iskald luft trekkes inn i rommet, varmes opp av panelovner eller varmepumper, for så å bli sendt rett ut igjen. Så trekkes ny kald luft inn og samme operasjon gjentas. Varmen brukes med andre ord kun en gang, forklarer Dehli.

Et balansert ventilasjonsanlegg derimot består av to separate kanalsystemer. Tilluft som trekker luften inn i oppholdsrom som stue og soverom, og avtrekk som blåser luften ut fra bad, kjøkken, toalett og vaskerom. Begge disse har et påmontert filter som sørger for at smuss og annen forurensning ikke forstyrrer inneklimaet.

— Men nøkkelen til å spare strøm ligger i varmegjenvinneren som sørger for å trekke ut varmen fra den forurensede luften. Denne varmen tilbakeføres så inn i anlegget og gjenbrukes.

Opp til 85 % av varmen fra den forurensede luften brukes på nytt. Det gir positivt utslag på strømregningen!  

Balansert ventilasjon med varmepumpe

Siden ventilasjon og oppvarming er et to separate systemer, vil effekten av et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner være like god uavhengig av hvilken varmekilde du foretrekker. Som for eksempel panelovner, vedfyring eller varmepumpe.

— Mange tror feilaktig at luft til luft varmepumper er en form for ventilasjon.  Men det eneste en varmepumpe i praksis gjør er å trekke luft inn og varme den opp på en mer økonomisk måte enn for eksempel panelovner. Kombinasjonen varmepumpe og balansert ventilasjon er dermed kostnadsmessig svært gunstig.

Vedlikehold av balansert ventilasjon

Et balansert ventilasjonssystem består av ventilasjonsaggregat og kanalsystem. Ventilasjonsaggregatet har en forventet levetid på 15-20 år og passer seg stort sett selv. Kanalsystemet kan vare i byggets levetid. Men noe vedlikehold må du regne med for at anlegget skal levere optimalt.

— Filterne på avtrekk og tilluft bør byttes 1-2 ganger årlig. Her kan du tegne et filterabonnement for å være sikker på at det ikke går i glemmeboka. Filteret bytter du enkelt selv, men skulle du ønske hjelp er det fullt mulig å inngå en serviceavtale med et ventilasjonsfirma, sier Dehli.

Han anbefaler også at det gjennomføres en kanalrens hvert 6. år.

— Over tid kan støv og smuss bli liggende i kanalene, gjerne den første meteren fra avtrekksventilene. Her kan du bruke et ventilasjonsfirma til å gjøre jobben siden det ikke er like lett å komme til selv.