- Inspirasjon
- Strømsparing
- Sparetips for å kutte utgiftene
Slik kutter du ned på utgiftene
Her er 9 tips til hvordan du reduserer utgiftene i tider der både boligrenta, mat, strømpriser og drivstoffpriser er høyere enn hva vi har vært vant til de siste årene.
Mange opplever i disse tider at det er nødvendig å gjøre noen økonomiske grep ved å kutte ned på utgiftene, for å holde orden i økonomien. Her er sju konkrete råd fra Huseierne:
1. Sjekk om du kan kutte boliglånsrenta
For mange utgjør boliglånet den største utgiften hver måned, særlig etter at Norge nådde høyeste rentenivå på cirka ti år. Det gjør det desto viktigere å sjekke om du har gode nok vilkår i din bank. Spør om du kan få lavere rente. Er svaret nei, kontakt andre banker for å forhøre deg om tilbud som kan være gunstigere. Kun ved å være en aktiv bankkunde, kan du få bedre betingelser. Små prosentpoeng utgjør flere tusen kroner i måneden, når det er snakk om lån på noen millioner.
2. Sjekk om du kan kutte strømutgiftene
Rekordhøye strømpriser gjør det ekstra viktig å ha en god strømavtale. Dessverre er markedet svært uoversiktlig for vanlige forbrukere. Vi kan lokkes som kunder av et godt tilbud – for eksempel strøm til spotpris helt uten påslag – som etter én, to eller tre måneder endres til en avtale med langt dårligere vilkår.
Gå derfor grundig gjennom det som tilsynelatende er aller billigst, eller gratis, før du inngår strømavtale. Det vil nemlig sjelden holde seg slik over tid, og krever at du som kunde følger svært godt med.
Over tid har spotprisavtaler vist seg å være de mest prisgunstige, og generelt er det få som anbefaler folk å binde strømprisene når de er unormalt høye.
I strømutgiftene inngår også nettleien. Fra 1. juli 2022 ble nettleien bestemt ut ifra energiledd og kapasitetsledd, tidligere kalt fastledd. De timene eller den timen hvor du brukte mest strøm samtidig i forrige måned, bestemmer hvor dyrt kapasitetsleddet blir neste måned. Det lønner seg derfor å forsøke å spre strømbruken utover døgnet.
3. Kutt strømforbruket hjemme
Kortere og færre dusjer er ofte det enkleste tiltaket for mange av oss, men kanskje ikke alltid like populært blant alle familiemedlemmene. Har du en eldre varmtvannsbereder kan det være penger å spare på å bytte den med en ny, smart bereder, som kan styres etter strømprisen. Dette kan du få støtte til hos Enova. Her kan du lese om flere støtteordninger hos Enova knyttet til oppgradering av huset.
Ellers er det flest strømkroner å spare på å redusere oppvarmingsbehovet. Enten ved å kle på seg mer og senke innetemperaturen, eller ved å gjennomgå huset for å sjekke om det er unødvendige varmelekkasjer som kan utbedres.
Skulle det vært litt ekstra isolasjon i vinduskarmene? Tettelister er enkle og billige tiltak som kan gi rask og god effekt i den kalde årstiden. Les mer om strømsparing her.
4. Kutt ned på forsikringsutgiftene dine
Har du oversikt over forsikringsavtalene dine, hva de dekker, og prisen for dette? Pass på så du ikke er dobbelt forsikret, for eksempel ved at du gjennom jobb eller medlemskap i organisasjoner har samme forsikring som du også har tegnet privat. Finn ut hvor du betaler minst mulig for ellers like produkter.
5. Sjekk om du kan kutte ut faste abonnementer
Er du medlem i en treningskjede hvor du aldri dukker opp? Trekkes du månedlig for strømmetjenester på TV, selv om du nesten aldri tar deg tid til tv-titting fra sofakroken? Har du et lydbokabonnement du egentlig bare brukte til sommerens lange kjøreturer og hagearbeid, eller kan du tåle reklamepausene på gratisversjonen av musikkstrømmetjenesten?
Det er sunt for økonomien å jevnlig gå gjennom autotrekk og abonnementer for å sortere og få oversikt over det som kan sies opp. Savner du et abonnement du valgte å avslutte, er det ofte en rask prosess å åpne det igjen.
Telefonabonnementer endres også raskt, og det er lurt å sjekke at du har ett som er tilpasset din telefonbruk.
6. Selg det du ikke trenger
Klær, møbler, verktøy og hobbyutstyr som ikke blir brukt og kun opptar plass hos deg, kan andre være villige til å betale deg for. Annonsér gratis som privatperson på torget hos finn.no, og selg ting du skal kvitte deg med der!
For klær har appen Tise også blitt svært populær. Har du mye du ikke lenger bruker i klesskapet, er det verdt å sjekke ut denne.
7. Kutt ned på hva du må eie og tenk i stedet leie
Mangler du utstyr til teltturen eller oppussingsjobben? Det er ikke alt du trenger å kjøpe deg, noe kan leies billig, eller kjøpes pent brukt til en rimelig penge. Særlig turutstyr, sportsutstyr og spesialverktøy er eiendeler mange av oss bare bruker få ganger i året. Da kan det lønne seg å leie – eller kjøpe noe brukt som du selger til omtrent samme pris rett etter at du er ferdig med det.
Bruk også kjentfolk! Kan du låne det du trenger av noen? Eller kan du spleise på kostbart utstyr med en god nabo, venn eller noen i familien?
Noen nyttige nettsider for billigkjøp / leie / låne:
- Leie verktøy, hageredskaper, båt, elektronikk og mye annet: www.hygglo.no
- Kjøpe brukte møbler, utstyr, osv: www.finn.no
- Kjøpe brukte moteklær: www.tise.no
- Leie klær: www.fjong.com
- Bildelingstjenester: www.bilkollektivet.no, www.getaround.no
- Låne sports- og friluftsutstyr til voksne og barn: www.bua.no
8. Kutt ned på mengden mat du kjøper
Selv om vi stønner over matprisene her i landet, går samtidig så mye som hver åttende handlepose vi kjøper rett i søpla. Så mye blir faktisk kastet! De fleste kan derfor spare mye på å planlegge matinnkjøpene bedre, og holde seg til handlelista si. Innfør en restedag i uka så middagsrestene også blir spist. Hjemmelaget pizza eller pai med diverse grønnsaker, er typiske måltider man kan lage for å rydde opp i grønnsaksskuffen og bruke opp gulostskalken. Vær særlig oppmerksom på innkjøp av brød, frukt og grønt, som det kastes mest av. Vi lever godt også når ikke kjøleskapet er fullt!
9. Kutt eventuell kredittkortgjeld
Er det noe som virkelig merkes på privatøkonomien, er det kredittkortgjeld. Dersom du har kredittkortgjeld, sørg for å samle gjelden under bedre vilkår og nedbetal deretter så raskt som mulig.