Slik får du uterommet du drømmer om

Drømmer du om sene kvelder i en lun krok på terrassen? Vil du ha plass til storfamilien og venner på et utendørs langbord? Ved å dele uteplassen inn i soner kan du få mer ut av både små og store uterom.

    uteplass ved sjøen med fin utsikt og hagemøbler i solnedgang

    Start med å definere behov og ønsker til en uteplass. Bruk for eksempel Instagram eller Pinterest som inspirasjon og lag deg et lite moodboard. Trenger du et spisested og et utekjøkken, eller er det loungestemning, kos og hygge som er viktig? Hva med begge deler? Når drømmene er på plass, kan du starte planleggingen.

    Del uteplassen inn i soner

    Ulike soner skaper en hyggeligere og mer funksjonell uteplass. Jo større uteområdet er, jo viktigere er det med inndeling. Eksempler på soner er spiseplass, utekjøkken, sofakrok, sitteplasser både i sol og skygge. Skap rom der det er plass til mange, men pass på at du har noen lune kroker der du kan slappe av helt alene også.

    Slik lager du en god plan:

    1. Ta mål av hele uteområdet. Lag en skisse av området sett ovenfra med lengde og bredde som inkluderer trær, busker, gjerder, eventuelle bygninger og andre faste elementer. Bruk gjerne ruteark eller et digitalt tegneprogram slik at det blir nøyaktig. Jo mer nøyaktig du gjør oppmåling, jo enklere blir prosessen med å kjøpe inn materialer og møbler. Du unngår feilkjøp – og resultatet til slutt blir enda bedre!
    2. Ta hensyn til solforholdene. Du vil helst ha mulighet til å spise i skyggen samtidig som kveldssolen kan nytes i gode loungemøbler. Legg inn solens bevegelse på skissen, så blir det enklere å ta hensyn til alt dette. Det finnes en rekke smart løsninger for solskjerming – pergola med fast tak, spiler eller bevegelige lameller, solseil og markiser.

    Les mer om pergola her.

     

    3. Ta hensyn til vind og innsyn. For å sikre skjerming der du trenger det, bør du markere hvor det er behov for skjerming. Det kan være levegger, faste eller bevegelige, plantekasser. Variér gjerne!

    Les mer om skjerming mot vær og vind.

    Du kan også bygge din egen levegg. Se oppskriften her.

    4. Planlegg hvordan du skal bevege deg. Det bør være nok plass rundt møbler og planter slik at det ikke oppleves trangt. Tegn inn gangstier og adkomst fra boligen. 

    Gjør mer ut av liten plass

    Jo mindre uteplassen er, jo mer naturlig er det at sonene glir over i hverandre uten vegger eller faste inndelinger. Da er det gjerne møblene i seg selv som skaper skiller. Velg kompakte møbler som ikke stjeler unødvendig plass. Våre aluminiumsmøbler fra Schou gir masse komfort og tåler vær og vind. Hva med et heve-/senkebord? Da har du et spisebord på dagtid og loungebord på kvelden? Kombiner gjerne med stablestoler som finnes frem når det er tid for mat. 

    Utvalgte hagemøbler til uterommet

    Utnytt ledige hjørner! Plasser krukker og smale plantekasser med urter og stauder i hjørner, langs kortsiden av sofaen eller langs gelenderet. Velg planter som vokser i høyden, gjerne noe som holder seg grønt hele året. Klatreplanter egner seg også fint på liten plass, la de klatre rundt gelenderet eller på et espalier som skjermer mot naboen.

    Vil du ha mer skjerming? På balkongen passer det fint med en uttrekkbar levegg. Les mer om det her.

    Tips! En skreddersydd utebenk med oppbevaring gir maksimal utnyttelse av en balkong. Bruk gjerne vår byggeoppskrift på putekasse som utgangspunkt og juster målene for å tilpasse. 

    Utvalgte hagemøbler for uterommet

    Skap rom for et variert uteliv på plattingen

    Gjør plass til hele livet på plattingen! Har du små barn, vil du kanskje ha plass til et basseng de neste årene. Vil du ha plass til storfamilien eller mange venner rundt langbordet, sørg for at møblene kan flyttes rundt.

    Kombiner gjerne en fleksibel spiseplass med lune kroker og deilige loungemøbler. En pergola på plattingen skaper et ekstra lunt og skjermet rom. Med varmelamper og utelys, får du en fin krok du kan bruke til langt utpå høsten.  

    Les mer om vedlikeholdsfrie utemøbler her.

    Miks ulike materialer

    Vær raus og leken, bruk ulike materialer på interiør, underlag og i møbler. Bruk blomsterkasser og store krukker for å dele inn i soner. Kombiner gjerne plantekasser i tre med krukker i ulike materialer, størrelser og høyder. Her finner du oppskriften på en enkel blomsterkasse.  Det finnes også plantekasser med hjul som du enkelt kan flytte hvis du for eksempel skal dekke et langbord.

    Husk også å lage noen skjermede områder der du har det best helt alene. Våre deilige lounge- eller hengestoler passer perfekt når du vil gjemme deg bort med en bok. Med noen grønne planter og lykter rundt, har du en nydelig oase helt for deg selv. 

    Hengestoler og grillmuligheter

    Tips! Skal du bygge ny platting? Ved å legge terrassebordene i de ulike sonene i ulik retning vil du skape naturlig inndeling på gulvet. Du kan også legge inn lommer og «hull» i plattingen til for eksempel dekorstein, et tre som vokser «opp» av plattingen eller plantebed.

    En lun krok i hagen

    Koselige sitteplasser behøver ikke begrenses til terrassen. Bruk hagen, plant hekker og busker som skjermer litt og skap noen lune oaser. Hvis du plasserer en sittegruppe rundt en bålpanne, har du en koselig uteplass du kan bruke året rundt. Møblene kan du plassere direkte på gresset. Kommer du til å bruke bålpannen mye, kan du for sikkerhets skyld legge et underlag med grus eller betongheller. 

    Lag en lun krok i hagen i sommer

    Rom i uterommet

    Hvis hagen din er på et veldig værutsatt område, eller du ønsker enda mer skjerming, kan hagestue være løsningen. Den kan du bygge helt selv, eller du kan velge ett av våre ferdige byggesett. Her finner du oppskriften på hagestue – bare tilpass målene til ditt bruk.

    Pergola kommer i mange varianter – du kan kjøpe ferdige sett eller bygge den helt selv. De kan også tilpasses fra å være helt åpne langt fire vegger til å ha tette vegger. Kombiner gjerne med tett tak eller klatreplanter. Les mer om pergola her.

    PB Gjør uterommet komplett med en pergola eller hagestue