I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

Slik maler du murvegg utendørs

Å male murveggen ute er ikke vanskelig. Med grundig forarbeid, riktige produkter og litt tid, får du en nymalt murvegg og et resultat som varer lenge. Nina Cecilie Skovli i Jotun gir deg tipsene!

hage med vegg i mur som er nymalt
Maler du murveggen ute, vil den vare lenger. Nina Cecilie Skovli i Jotun påpeker at det er viktig å beskytte muren. Foto: Jotun

Maler du murveggen ute, vil den vare lenger. Nina Cecilie Skovli i Jotun påpeker at det er viktig å beskytte muren.

– Muren bør males for å beskytte den mot vær og vind, mekaniske påkjenninger og for lettere renhold. I tillegg er det jo også viktig at vi ønsker å dekorere – vi ønsker å ha et pent, helhetlig utseende på huset, sier Nina Cecilie Skovli.

Grunnarbeidet er viktig. Underlaget må være rent og tørt. Vask med kraftvask og skyll godt etterpå med rent vann. Det holder med en vanlig vannslange. Bruker du høytrykkspyler må du huske å tilpasse trykket så du ikke skader underlaget.

Hvordan fjerne maling fra mur?

- Siden underlaget må være helt tørt før du setter i gang, må du beregne god tid.

Har muren gammel maling, kalk, løst puss eller støv, må dette først fjernes ved hjelp av børsting og skraping. Bruk en god stålbørste. Det er viktig at underlaget er fast, for å sikre at malingen fester seg godt. Flatene skal være tørre før videre behandling. Har du reparert med puss, må dette herde i minst fire uker før du kan male over.

Du trenger egen maling til mur

Når du er ferdig med grunnarbeidet trengs akkurat det samme som på en vanlig vegg. Hvis muren er umalt, eller du har fjernet malingen med stålbørste, trengs ett strøk med grunning og helst to strøk med maling. Grunning, eller seising som det egentlig heter, gjør du med riktig produkt.

Jotun har system for en komplett løsning/produktutvalg til alle typer mur, som du finner hos Montér.

Mur og betong er mineralske underlag. Det krever maling som tåler høy pH. Det er viktig at underlaget er fast før påføring av maling. Løst underlag og løse partikler gir dårlig heft. Sjekk derfor underlaget før malingsjobben starter.

Slik maler du murvegg ute

1. Vask muren med kraftvask og soppfjerner. La det tørke godt.

2. Skrap av løs gammel maling, og utbedre reelle skader på puss-laget.
Bar mur/puss grunnes med en diffusjonsåpen grunning, f.eks. JOTUN DryTech Primer.

3. Ønsker du å dekke over små riss og sprekker maler du ett strøk med f.eks. JOTUN DryTech Filler som villstrykes (mal i et 8-tall). Det vil gi en jevnere og penere flate med et flott sluttresultat - i tillegg til et lengre vedlikeholdsintervall.

4. Mal med murmaling til slutt - bruk samme metode. Ett strøk om du har brukt en filler, evt. to strøk om du velger å hoppe over bruk av filler.

5. Vask maleredskapene med penselrens og vann slik at de er klare for neste prosjekt.

Murmaling

Ikke glem vedlikeholdet

For et varig resultat er det viktig å holde muren tørr. Ingen malingssystemer kan utbedre reelle skader som allerede har oppstått, men det finnes noen gode råd for hvordan du kan unngå å få skader:

  • En grunnmursplate hindrer fuktskader
  • Planter bør ikke vokse helt inntil muren
  • Vann fra taket og terrenget må ledes bort
  • Ventilasjon i kjelleren er viktig

Hvilken farge på muren?

Så kommer den morsomme delen. Muren kan males i alle regnbuens farger, og nettopp derfor er det ekstra moro å male mur.

– Det estetiske blir mer og mer viktig for oss; muren skal være pen og jevn, og den skal passe inn i fargesettingen av hele huset utvendig. Fargevalget er selvfølgelig mye smak og behag, men det er også noen generelle huskeregler det er greit å være klar over, sier Nina Cecilie Skovli.

Male hele huset? Her er Jotuns enkle tips og råd til fargevalget for mur

  • Ta hensyn til omgivelsene når du velger farge, pass på at fargen harmonerer med både beliggenhet, terreng og nabolag.
  • Lyse farger gjør huset større enn mørke farger, et stort kritthvitt murhus vil virke mer ruvende enn et mørkere hus.
  • Jordfarger passer godt til murhus. De er varme og fargemettede, uten at fargen oppleves som påtrengende.
  • Riktige farger på vegg og detaljer fremhever byggets stil og arkitektur. Det finnes mange flotte farger å velge mellom. For å gjøre de riktige valgene; sett deg inn i byggets historie og finn informasjon om murhus på biblioteket.

Kun male grunnmuren? Her er Jotuns enkle tips og råd til fargevalget for grunnmuren

  • Er huset ditt i en lys farge, er det lurt å velge en lys farge på grunnmuren. Da blir det en delikat helhet.
  • Hus i mørke farger, bør ha en mørkere grunnmur. Dette gjør at huset ser stødig og harmonisk ut.
  • Er huset malt i en jordfarge, kan det være lekkert å male huset i en dempet versjon av husfargen, gjerne en lys jordfarge.
  • Dersom vinduskarmer og andre detaljfarger er malt i en diskret farge, kan gjerne denne fargen gjentas på grunnmuren for å skape en helhet.

 

Mal muren i harmoni. Her er øvre del av murveggen malt i Jotun DryTech Mur i fargen JOTUN 1901 Marmor. Nedre del av vegg er ton-i-ton med Jotun DryTech Mur i fargen JOTUN 1908 Sisal. Foto:Jotun AS

Aktuelle produkter for å male mur utendørs

Jotun DryTech Mur er Jotuns beste til mur. Den er diffusjonsåpen og hindrer malingsfilmen i å flasse av. Samtidig er malingsfilmen vannavvisende, så muren holder seg tørr.

OPUS Ultramur er en helmatt, diffusjonsåpen murmaling til utendørs bruk på mineralsk underlag. Den har god vedheft til vanskelige underlag, og kan påføres ned til +2°C.

SurfaTech AquaDry er en vannavstøtende maling til betong, murverk, puss, eternitt og tegl. Malingen kan også brukes på tidligere malte overflater. I tillegg til vannavstøtende egenskaper gir malingen underlaget mulighet til reelt å puste/diffundere ut fukt som er i underlaget.

illustrasjonsbilde for teknologien i den diffusjonsåpne malingen fra Jotun
Jotun Drytech Mur slipper vanndamp ut, men den slipper ikke vann inn. Det er murmalingens Goretex.

Interessert i mer inspirasjon?

Her har vi samlet artikler som kan være relevant for deg og for ditt neste prosjekt. Vi hjelper deg med fagkunnskap, tips og triks slik at du får et resultat du kan være stolt av.