- Inspirasjon
- Varme og peis
- 7 gode råd ved valg av ny peisovn
7 gode råd ved valg av ny peisovn
Det er ved- og peisovner som gir den "gode varmen" som man husker og liker. Dessuten har peisovnene nå også blitt tydelige stilmarkører og iøynefallende designelementer. Det er klart du skal få både god varme og en lekker ovn som passer inn i din stil og ditt interiør!
Dette bør du tenke på ved valg av ny peisovn
Før du kjøper ny peisovn, er det flere viktige faktorer du bør vurdere. Bruken avgjør om du skal velge strålings- eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny peisovn. Kan eller bør du velge ildsted med mulighet for friskluftstilkobling? Vi har gjort det enklere for deg å velge produkt når du har bestemt deg for hvilke funksjoner du ønsker.
1. Varmeeffekt - hvor stort er rommet og hvor stort totalareal skal du varme opp?
Det totale varmebehovet i en bolig er avhengig av hustype, isolasjon, størrelse på vindusareal, samt klimaet der du bor. Hytter har normalt et større varmebehov.
I en bolig som er godt isolert har du et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 m2. Har du en leilighet på 100 m2 vil en peisovn med en effekt på 5kW varme godt. Antall kW en peisovn har står beskrevet under produktinformasjon på hver peisovn.
Er du en som drømmer om et åpent ildsted?
Et åpent ildsted gjør seg mer som et smykke i hjemmet enn som effektiv oppvarmingskilde. Åpne ildsteder krever nemlig 250-350 kubikkmeter luft fra rommet de er plassert i. Denne luften må erstattes med kald luft utenfra, som da kjøler ned rommet. Hvis det allikevel er ønskelig med åpent ildsted finnes det noe som kalles en kassettløsning som kapsler bålet inne, og gir deg innsyn til flammene fra flere kanter.
Tips! La det alltid ligge to til tre centimeter aske i bunnen av vedovnen. Dette isolerer brennkammeret og gir deg en høyere forbrenningstemperatur, noe som er viktig for ren forbrenning.
2. Plassering - hvor skal ildstedet stå og skal det fungere som hovedoppvarming, eller tilleggsvarme?
Her finnes det forskjellige måter å tenke på, som gir forskjellige utslag. Hvis du tenker på den funksjonelle biten i forhold til om peisovnen skal fungere som hovedoppvarming, så kan et godt tips være å velge en konveksjonsovn. Med en konveksjonsovn går luften fra bunnen til toppen og sendes oppvarmet ut i rommet. Dette gjør at temperaturen på overflaten er lavere enn tradisjonelle strålingsovner, som betyr at det er mindre viktig hvor du velger å plassere ovnen. I tillegg har konveksjonsovnen den egenskapen at den kan varme opp flere rom.
Hvis du tenker mer på selve peiskosen anbefaler vi at du tenker på:
- Å ha peisen i øyehøyde, slik at du får nyte synet av flammene som varmer.
- Naturen er blitt mer og mer viktig for oss å prøve å dra inn i stuene våre. Derfor er store vindusflater en moderne vri som setter naturen i fokus. Lyset og varmen fra peisen er en kjempe fin kontrast til naturen, og har en naturlig tiltrekningskraft på øynene våre. Velger du å plassere peisen slik at du får nytt synet av natur og en varmende peis, vil du få en opplevelse i stuen du ikke vil gå lei.
- Peisen kan også fint fungere som en romdeler, slik at du får nyte peisen og varmen fra flere rom.
Visste du at skal du sette inn en peisovn der det ikke har vært ovn tidligere, må dette byggemeldes?
3. Ventilasjon og miljø - bør du velge ildsted med friskluftstilkobling?
I fremtiden skal norske boliger bygges etter den såkaldte passivhus-standarden
Strenge krav til tetthet vanskeliggjør ettermontering av pipe og ildsted, men samtidig er vedfyring fullt forenelig med helt tette hus. Ny teknologi og nye løsninger sørger for at friskluft tilføres i et lukket system gjennom veggmonterte lufteventiler, eller egen friskluftkanal fra yttervegg eller pipe til underkant av ildstedet. På den måten forblir rommene i boligen helt tette.
Ildsteder hvor det er mulig å tilkoble friskluft, er konstruert for å kunne fungere i passivhus/lavenergihus. Disse husene har et lavt varmebehov, og det er viktig å velge et produkt som ikke har for høy effekt. Nye, rentbrennende ildsteder fungerer bra på lav effekt både mht. virkningsgrad og partikkelutslipp, og det er fullt mulig å fyre på en måte som ikke gir varmere hus enn nødvendig.
Vær oppmerksom på at ildsteder med spesielt mye glass krever fyring på høy effekt for at glassene skal holdes forholdsvis rene.
Med fokus på miljøet
Alle ildsteder som produseres i dag er rentbrennende. Kort sagt vil det si at de reduserer utslipp fra fyring med opptil 90% og tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav. For miljø og velvære vil det bety at en er med på å redusere forrurensning, da vedovner som ikke er rentbrennende kan avgi mer svevestøv enn biltrafikk. I tillegg reduseres forbruket av ved samtidig som varme-effekten øker når man fyrer på rentbrennende peisovn.
4. Strålingsovn eller konveksjonsovn - hva bør du velge?
Bruken avgjør om du skal velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny peisovn.
Strålingsovn
- Stråling er varmeavgivelse som usynlig lys.
- Disse strålene går gjennom luft, inntil de treffer et materiale som absorberer strålene. Dette materialet vil da bli varmere.
- Denne formen for varme er ideell i rom med stor takhøyde, trekkfulle hus, eller der man ønsker rask og direkte varme fra ildstedet.
- Ved plassering av møbler og annet innbo bør man tenke på at det kan bli svært varmt nær ildstedet.
- Frittstående skjermbrett kan brukes for å stoppe varmestrålene i bestemte retninger. Merk at skjermbrett ikke kan erstatte eller redusere størrelsen på godkjent brannmur.
Kilde: Norsk Varme