I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

En flytebrygge du kan bygge selv

En flytebrygge kan være alt fra en praktisk fortøyningsplass for båter, til et morsomt mål for svømmeturen på badeplassen. Slik bygger du den selv.

flytebrygge på innsjø i nordisk klime
En flytebrygge kan være alt fra en praktisk fortøyningsplass for båter, til et morsomt mål for svømmeturen på badeplassen.

Flytebrygge i betong

En flytebrygge i betong, er et alternativ til å snekre en.

— Dette er mer komplisert arbeid, som nok passer best for de viderekomne. Vi anbefaler hobbysnekkeren å starte med en flytebrygge i tre, og så kan du gjerne komme innom oss på byggservice for tips og råd om en flytebrygge i betong, sier Lars Hvideberg Holte, byggeserviceansvarlig hos Monter Tvedestrand

Forankring av flytebrygge

Når flytebryggen er ferdig må den enten landfestes eller forankres i bunnen.

— For å landfeste eller feste en flytebrygge til en landfast brygge, trenger du et par øyebolter og tauverk. Tauverket gjør at flytebryggen kan bevege seg med vær og vind, i stedet for å jobbe mot elementene og utsettes for unødvendig mye slitasje.

Ønsker du å forankre en flytebrygge til sjøbunnen, trenger du en moring og et moringstau. For at flytebryggen skal kunne følge bølgenes bevegelse og ikke holdes igjen, er det viktig å benytte riktig størrelse på moringen.

Snakk gjerne med oss i byggvarehuset hvis du ønsker tips om valg av produkter.

Landgang til flytebrygge

Mange benytter flytebrygger som en forlengelse av annen brygge, og for å koble disse to sammen trenger du en landgang.

— Å bygge en landgang følger samme prinsipp som for flytebryggen. Du bygger den som en lang og smal platting med bjelkelag og terrassebord. Den ene kortsiden festes godt i den landfaste bryggen, mens kortsiden som skal ligger på flytebryggen bør legges løst på en metallplate. Da sikrer du at både landgangen og flytebryggen kan bevege seg med bølgene, noe som forebygger skader.

Med flytebrygge, landgang og forankring på plass, gjenstår bare en ting: Enhver flytebrygge med respekt for seg selv trenger selvsagt en badestige!

Er du litt praktisk anlagt, klarer du fint å bygge en flytebrygge. Sjekk om du har lov til å plassere den der du planlegger, før du setter i gang.

Å legge ut en flytebrygge krever nemlig tillatelse fra kommunen i henhold til plan- og bygningsloven. Du må også få godkjenning fra havnevesenet før du sjøsetter. Det avgjørende er hvordan området du holder til i er regulert med tanke på fri ferdsel for allmennheten, og om flytebryggen hindrer trafikk til sjøs.

Dette trenger du for å bygge flytebrygge

Bortsett fra flottørene til flytebrygga, altså flyteelementene, er det å bygge flytebrygge litt som å bygge terrasse.  

— Du starter med å bygge et solid bjelkelag med god høyde slik at du får plass til å plassere flyteelementer mellom bjelkene, forklarer Lars Hvideberg Holte, byggeserviceansvarlig hos Monter Tvedestrand i Optimera.

Størrelsen på materialene må naturlig nok tilpasses størrelsen du ønsker for flytebrygga, men husk at å velge treverk som tåler å ligge i vann.

— Her må du gå for trykkimpregnerte materialer og bruke syrefaste skruer, understreker Hvideberg Holte.

Flottører til flytebrygge

Videre skal du montere flottørene, det som holder flytebryggen flytende, i bjelkelaget. Her har du flere valgmuligheter.

— Mange benytter ferdige plastkasser fylt med isopor, men det går også an å bruke en vann- og trykkfast type ekstrudert polystyren (XPS). Denne isoportypen kan ligge rett i vannet og du slipper plastbeholderne rundt, forklarer han.

Når bjelkelag og flottører er på plass, er det på tide å legge selve dekket til flytebrygga.

— Her kan du la lommeboka styre og enten gå for vanlige trykkimpregnerte terrassebord, eller for eksempel de litt mer eksklusive royal-impregnerte. Forskjellen ligger i hvor ofte du må vedlikeholde dekket.

Å vedlikeholde dekket på en flytebrygge er som å vedlikeholde terrassen hjemme, bortsett fra at flytebrygger naturlig nok er mer værutsatte. Du må dermed regne med å måtte beise, eller olje flytebrygga med litt hyppigere intervaller enn i hagen.

Skal flytebryggen benyttes som ankringsplass for båter, skrur du inn øyebolter i god størrelse til slutt.

Produktene du trenger