Bålpanne på terrassen – dette må du passe på!

Har du en bålpanne på terrassen? Steinar Tegneby, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) gir deg tipsene for å ivareta brannsikkerheten.

    Nyt sene kvelder på terrassen med en bålpanne. Foto: Espegaard

    Med en bålpanne på terrassen ligger alt til rette for et hyggelig samlingspunkt med familie og venner, enten dere trenger en varmekilde, noe avslappende å se på, eller vil grille noe digg. Husk bare å ta hensyn til brannsikkerheten.

    En hyggestund ved bålpannen kan fort bli snudd til et mareritt dersom det tar fyr utenfor bålpannen. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i hva som er forsvarlig med tanke på brannsikkerheten.

    Hva slags underlag bør en bålpanne ha?

    Steinar Tegneby, senioringeniør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), påpeker at det er viktig å lese bålpannens brukerveiledning nøye og følge den. Det er for eksempel ikke alle bålpanner som er egnet til å stå på en terrasse med brennbart underlag, som treverk. En løsning kan være å legge et ubrennbart materiale under bålpannen, for eksempel en helle av betong eller stein.

    Hvor bør en bålpanne stå?

    Plasser bålpanna i trygg avstand fra vegger og annet brennbart materiale.

    – Benytt aldri bålpanne under tak, annen terrasse eller markiser. Benytt heller aldri bålpanne i innelukket terrasse eller på en balkong, advarer Steinar Tegneby.

    Ivareta brannsikkerheten med disse produktene

    Hvordan unngå gnist fra bålpannen?

    Tegneby påpeker at ved kan gnistre og antenne underlaget og annet brennbart materiale i nærheten av bålpannen.

    En gnistfanger beskytter omgivelser rundt for gnist, slik at bålpannen blir et tryggere ildsted. En vind-og varmeskjerm til bålpannen skjermer for vinden, samtidig som den reflekterer varmen fra bålet.

    – Ved vind, er det ekstra viktig å vurdere faren for gnister som kan spre seg langt. Gå aldri fra bålpanne når den brenner, og husk å slukke den godt, sier Tegneby.

    Hvordan slukke bålpannen?

    Når du er ferdig med å bruke bålpannen, er det tryggest å kvele flammene ved å sette på lokket. Uten tilgang til luft, lever ikke flammene.

    Dersom uhell skulle skje, om bålpannen velter eller om det begynner å brenne, bør du bruke vann eller håndslokkere som har klasse A – pulver, skum eller vann. Sett gjerne en vannkanne med vann lett tilgjengelig om noe skulle antenne, sier Tegneby.

    I egen hage kan du fyre i bålpannen når som helst på året, men husk bålforbudet fra 15. april til 15. september i skog og utmark!