Slik velger du riktig grill

Å få frem grillen er selve symbolet på lysere tider, det er mer enn bare et redskap for å lage mat. Her får du en guide til de ulike grilltypene – og en oversikt over årets viktigste grilltilbehør.

Velg den grillen som passer akkurat deg. Det er ingen grunn til å verken velge for liten eller for stor grill.v
Velg den grillen som passer akkurat deg. Det er ingen grunn til å velge en for liten eller for stor grill.

Når du skal handle grill, er det noen spørsmål du bør stille deg selv:

  • Hvor mange skal du ha til bords? Er dere stort sett bare to personer til måltidet, eller ønsker du å ha store hagefester hele sommeren?
  • Plassen du har til grillen spiller også en rolle. Har du stor hage eller kun en liten balkong
  • Sist, men ikke minst: Hva slags grillmenneske er du? En grillentusiast med sans for litt ekstra, eller skal du varme pølser og kun det?

– Vi har flere griller for den som ikke har behov for så stor grillflate. Er man bare én eller to, trenger du kun en liten grill, forteller Marita Irene Berg, kategoridirektør med ansvar for grill i Montér.

– Tenk godt igjennom hva du ønsker å grille. Er dere en familie på fire som ofte som har gjester og vil grille mer enn bare pølser og hamburgere, så bør du vurdere en litt større grill, anbefaler Marita Irene Berg, som er kategoridirektør med ansvar for grill hos Montér.

Gassgrill for grillentusiasten

Med en gassgrill har du alle muligheter for å grille det perfekte måltid, enten du skal ha hamburgere og pølser eller ønsker å langtidsgrille store kjøtt- eller fiskestykker. Gassgrillen er enkel å tenne, blir rask varm og det er enkelt å regulere varmen underveis. I tillegg har gassgriller flere brennere som gjør det enkelt å grille på både direkte og indirekte varme.

Du får kjøpt gassgriller i mange størrelser, fra de mindre med tre brennere, til store griller med seks brennere, sidebrennere og roterende grillspyd.

– Har du behov for å langtidssteke eller grille grønnsaker, bør du se etter en noe større grill med ulike soner, gjerne med fire brennere eller mer. Da er det lettere kontrollere varmen på det du lager. Du trenger jo ikke å ha full varme på alt. Nå har en grill så mange muligheter, som for eksempel å lage wok. Du kan ha en sideplate til en god saus, forteller Marita.

Det er viktig at du sjekker slangen mellom glassbeholderen og grillen hver vår, slik at du avdekker om det har kommet rifter og sprekker i slangen i løpet av vinteren. Du bør skifte gasslangen cirka hvert tredje år.

Les mer: Hvorfor velge gassgrill?

Kulegrill for nostalgikeren

En vanlig kulegrill passer best hvis du skal grille mindre stykker av fisk, kjøtt eller grønnsaker, og at resultatet ikke er avhengig av  temperaturjustering. Til kullgrillen trenger du kull eller briketter, og den må varmes enten med å bruke grillstarter eller tennvæske. Det tar litt tid å tenne en grill og få den varm, og den gir høyere varmeeffekt enn en gassgrill. Fordelen med kulegriller er at de er forholdsvis små og ofte rimeligere enn gassgrill, og passer for deg som synes lukten av tennvæske og varmt kull er lukten av sommer, og at grillmaten blir aller best på en kulegrill.

– Kull er for de som vil ha akkurat den smaken. Det er nostalgisk, og det er for deg som har god tid til å vente på perfekt grilltemperatur. En kullgrill er også lett å flytte på og tar ikke så stor plass, sier Marita Irene Berg.

Du får kulegriller i alle priskategorier og størrelser, fra enkle kulegriller som får plass på balkongen, til de de moderne, avanserte kulegrillene. En Keg 5000 kulegrill fra Broil King er en solid grill i støpejern med temperaturfunksjoner som gjør den perfekt til både langtidsgrilling og røyking.

Utvalgte griller

Årets viktigste grilltilbehør

Pizzastein
Pizza er perfekt sommermat. Når du steker pizza på pizzastein får du et resultat som ligner italiensk pizza; gjennomstekt med sprø bunn og god skorpe. Du kan bruke pizzastein på både kulegrill og gassgrill. Legg pizzasteinen midt på grillristen, og varm den opp til 250-300 grader. Pizzasteinen er varm og klar etter cirka 15 minutter. Bruker du tynn bunn, er pizzaen ferdig etter kun få minutter. Du kan også steke sveler og rundstykker på pizzasteinen.

Pizzastein fra Sunwind

Røykboks
Hjemmerøykt mat er en stor mattrend, og det er faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro. Når du røyker kjøtt, fisk og grønnsaker får du frem nye smaksopplevelser, avhengig av hva slags treflis du bruker. En røykeboks til grillen har lokk med luftspjeld og to kamre for effektiv røyking. Røykeboksen kan brukes til både væsker og flis.

Røykboks til grill

Kyllingholder med termometer
Du trenger ikke rotisseriebrenner får å få perfekt helstekt kylling på grillen. Du trer kyllingen ned på en kyllingholder, og setter denne på grillen. Kyllingholderen har plass til en ølboks, som er med på å gi smak og fuktighet til kyllingen underveis i grillingen. Kyllingholderen har også et termometer som gjør det enkelt å holde kontroll på temperaturen.

Kyllingholder med termometer