Slik gjør du hytta klar for vinteren: 4 smarte tips

Med noen enkle grep kan du holde ubudne musegjester unna, forhindre dyre frostskader og sørge for at hytta er varm og komfortabel hele vinteren gjennom. Her er våre aller beste tips og triks.

Tips 1: Etterisolering for å unngå frostskader

Frostskader på rør er et av de vanligste og kjipeste problemene hytteeiere møter om vinteren. Ved minusgrader kan vannet i rørene fryse og utvide seg, noe som kan føre til at rørene sprekker. For å unngå dette er det viktig at temperaturen ikke blir for lav – og da er etterisolering av hytta (og spesielt rørene) et av de beste tiltakene du kan gjøre. På denne siden har vi samlet alt du trenger å vite om isolering.

Lenge mellom hver gang du er på hytta? Her er tre ting du bør gjøre før du forlater den:

  • Steng av og tøm alle vannledninger som er spesielt utsatt for frost (for eksempel hageslanger).
  • Fylle frostvæske i vannlåser og sluk for å hindre frostsprengning og fordampning
  • Lukk ventiler og vinduer. Kald trekk kan medføre frost lokalt, selv om resten av rommet eller konstruksjonen har varmegrader.

Bonustips: Hva med en frostvakt? Denne varmekabelen slår seg på ved minusgrader og sørger for at vannrøret ditt ikke fryser!

Etterisoler hytta for å unngå varmetap

Tips 2: Hold varmen inne (og kulden ute) med tetningslister

Kald luft strømmer inn gjennom sprekker og revner ved vinduer og dører, men heldigvis finnes det en enkel og rask løsning som tetter effektivt og lenge. En tetningslist er en list av gummi, skum eller silikon som ligger mellom rammen og karmen på et vindu eller en dør, slik at hulrommet mellom blir tettet. Hos Montér finner du et godt utvalg tetningslister fra Tesa – disse er selvklebende og lette å montere uten bruk av lim, spiker, skruer eller verktøy. 

Slik gjør du det:

  1. Rengjør karmen med en støvfri klut, så sikrer du at tetningslisten kleber seg skikkelig fast på underlaget. Er det avskallet maling på karmen? Ta et stykke sandpapir og puss bort!
  2. Skill tetningslistene fra hverandre. Det sitter to eller tre tetningslister sammen i pakken. Trekk i hver side slik at de skilles fra hverandre.
  3. Sett tetningslisten på karmen. Det gjør du ved å fjerne lineren fra baksiden av tetningslisten, for deretter å klebe listen mot karmen.
  4. Skjær til tetningslisten med en saks eller hobbykniv for å få den i riktig lengde. Sette en tetningslist i hver side av karmen.
  5. Press tetningslistene inn i hjørnene i karmen, slik at de to endene støter mot hverandre og lukker tett.

Karmen er nå tettet effektiv mot kulde, trekk, støy og støv. Nyt den varme luften inne!

Monter tetningslist rundt vinduene for å forebygge trekk

Tips 3: Bruk wifi-styrte panelovner

Wifi-styrte panelovner – også kalt «smarte panelovner» lar deg fjernstyre temperaturen på hytta via mobilen. Ikke bare er det en praktisk måte å spare strøm på – men det er en ekstra luksus å komme fram til en ferdig oppvarmet hytte! 

Slik kommer du i gang på 1-2-3:

  1. Velg riktig panelovn: Montér har et stort utvalg av wifi-styrte panelovner som passer ulike behov og romstørrelser.
  2. Installering: Følg medfølgende installasjonsveiledning eller få hjelp fra oss om nødvendig.
  3. Koble til wifi og last ned appen: Når ovnen er installert, kobler du den til hyttas wifi-nettverk og laster ned appen til produsenten. Nå kan du styre hyttetemperaturen uansett hvor du er!

Hold jevn temperatur med en fjernstyrt panelovn

Tips 4: Sikre hytta mot museinvasjon

Når nettene blir lange og kulda setter inn, søker gjerne hele museflokken inn i varme hytter på jakt etter ly og mat. En slik museinvasjon kan føre til betydelige skader på hytta, så her er det er lurt å ta noen grep i tide:

  • Tett alle åpninger: Ta en tur rundt hytta og tett alle åpninger som kan gi mus tilgang, for eksempel sprekker i treverket eller grunnmuren.
  • Bruk et musebånd: Hos Montér finner du musebånd tilpasset både stående og liggende kledning. Disse er spesialdesignet for å forhindre at mus og andre gnagere kommer seg inn gjennom små åpninger.
  • Sett ut musefeller: Plasser musefeller i og utenfor hytta, spesielt i områder der du ser tegn til mus. Husk å sjekke fellene jevnlig.

Bonustips! Husk å vaske og rydde bort grillen din etter sommersesongen. Gamle matrester kan nemlig være populært blant små, firbente naboer! 

Hold mus borte med god tetting og musefeller

… lyst på flere gode råd?

Det er flere ting du kan gjøre for å være bedre forberedt når kulda kommer krypende – både hjemme og på hytta. For ikke å snakke om neste vår igjen. Vi har laget en sjekkliste med 10 punkter du bør gjennomføre før frosten og snøen kommer!