- Inspirasjon
- Varme og peis
- Hvor stor vedovn trenger jeg
Hvor stor vedovn trenger jeg?
Hvilken vedovn skal jeg velge? Kan jeg montere den selv? Og hvordan fyrer jeg mest effektivt? Her får du våre tips.
Å fyre med ved er godt for klimaet, lommeboken og ikke minst kosen.
— Vi ser ofte at kunder velger for store vedovner i forhold til behovet, forteller Vibeke Kaareng Rotegård, produktsjef sesong og varme hos Montér i Optimera.
Det er nemlig ikke sånn at større nødvendigvis betyr bedre. Størrelsen på vedovnen må stå i forhold til rommet som skal varmes opp - og behovet til de som bor der. Og når vi snakker om størrelse mener vi varmekapasitet, ikke fysiske mål.
— Som en tommelfingerregel kan vi si at jo større varmekapasitet ildstedet har, jo større bør rommet være. Et lite tips før du velger hvilken vedovn du skal ha, er å tenke på hvor mange panelovner som trengs for å varme opp rommet.
Varmekapasiteten til vedovner beregnes nemlig i kW. Det betyr at et ildsted med en varmekapasitet på 3 kW, som er lik 3000 watt, vil avgi samme varme som tre panelovner på 1000 watt.
Riktig vedovn til riktig bruk
Men som vanlig er det ingen regel uten unntak. Noen større ildsteder er spesielt konstruert for mindre rom, for å gi mest mulig innsyn til flammene og skape den hyggelige peiskosen.
Disse er gjerne utstyrt med doble glass i kombinasjon med IR-glass. Da hindres en del av varmestrålingen som eller ville gått ut fra brennkammeret, og du kan kosefyre uten at det blir altfor varmt.
— Mitt beste tips er egentlig å ta en tur til et av våre varehus og snakke med oss om hvor stor vedovn du bør kjøpe. Da kan vi i fellesskap finne frem til den løsningen som passer best for ditt behov. Vi avklarer blant annet om vedovnen skal være den primære varmekilden, eller mest for kosens skyld, og ser på størrelsen på rommet, forklarer Rotegård.
Hvem kan montere vedovnen?
Når riktig størrelse på vedovnen er valgt og handelen unnagjort, er det klart for montering.
— I utgangspunktet kan alle montere et ildsted selv, men det er avgjørende at det gjøres i henhold til monteringsanvisningen som følger med. Monteringen må deretter godkjennes av lokale myndigheter eller feiervesenet. For å være på den helt sikre siden, anbefaler vi derfor alle å benytte en godkjent montør, sier produktsjefen.
Norsk Varme har oversikt over sertifiserte montører i hele Norge.
Hvordan fyre riktig i vedovn?
Endelig er det klart for peiskos og da gjelder det å få skikkelig fyr.
- Legg de største vedkubbene nederst og fyll på med opptenningsved på toppen. Bruk gjerne 2-3 opptenningsbriketter så får du rask opptenning og mindre røyk.
- Fyr fra toppen og sørg for at bålet får nok luft. Alle ventiler i vedovnen bør være åpne, og du kan med fordel skru av kjøkkenviften og ventilasjonsanlegget, siden disse er med på å reduserer trekken i pipa.
- La døren inn til flammene stå på gløtt de første minuttene. Dette gjelder for de fleste vedovner. (Unntaket er ovner og peiser som er tilkoblet tilluft direkte. Her bør døren holdes stengt. Hvis ikke, kan røyken finne veien ut i tilluftskanalen og reversere hele anlegget.) Lukk igjen når du har fått skikkelig fyr.
- Ventilene kan med fordel stå åpne et kvarters tid, til hele ildstedet har varmet seg godt opp. Ikke steng dem helt, da dør flammene ut. Sørg alltid for tilstrekkelig med luft til ildstedet gjennom hele fyringsperioden.
— Den vanligste feilen vi gjør er å bruke for lite ved. Legger du inn 2-3 kg finkløyvd ved fra start, er du på rett spor. Moderne, rentbrennende ovner bruker litt lenger tid på å varme opp pipa, som igjen sørger for skikkelig trekk og effektive flammer, sier Rotegård.
Til gjengjeld gir de mer varme og mindre forurensning.
Hvordan brenne vedovnen ren?
Uansett hvor stor vedovnen er eller hvor riktig du fyrer, alle ildsteder vil sote på et eller annet nivå. Men hvis du er smart og fyrer med høy nok temperatur, vil sotet som oftest brenne bort av seg selv.
— Lav temperatur fører ofte til mer sot både på glasset og brennplatene. For å få fart på gradestokken må du passe på å bruke tørr nok ved og tilføre tilstrekkelig med luft gjennom brennkammeret, avslutter Rotegård.