En guide til festemidler for interiørplater

Skal du montere interiørplater eller feste noe i plater som allerede sitter på veggen? Her er verktøyet og festemidlene du trenger.

Hvilket verktøy trenger du for å feste interiørplater?

De fleste plater festes med enten skruer eller kramper. Da trenger du en god drill eller batteriskrutrekker. Til kramper trenger du trykkluftpistol med kompressor og slange. Skal du i gang med et større oppussingsprosjekt, kan det være verdt å investere i et kompressorsett. Det kan også leies hos flere av våre varehus. Her er en liste over utstyr og verktøy du trenger til montering av interiørplater:

  • Vater, vi anbefaler et langt vater på 120 cm
  • Manuell skrutrekker
  • Blyant til markering
  • Fintannet håndsag eller elektrisk sag, for eksempel sirkelsag
  • Hullsag til å lage hull til stikkontakter. Skal du montere mange plater, kan være verdt å investere i en el-boks peiler som forenkler denne jobben
  • Drill
  • Lim og fugepistol dersom plater skal festes på mur og betong, samt for fuging langs vegg og tak hvor det ikke skal listes
  • Trykkluftpistol med kompressor og slange eller krampepistol på batteri.

Tips! Monter alltid platene med 0,5 cm klaring til gulv og tak. Da tar du høyde for all bevegelse og eventuelt fukt fra gulv. 

 

MDF-plater (Medium Density Fiberboard)

MDF-plater er enkle å male og bearbeide, noe som gjør dem perfekte for interiørprosjekter som veggpaneler, skapfronter, eller møbler.

  • Festemiddel til montering:
    Skruer eller kramper. Ofte kan det best å bruke kramper fordi sidesporene kan være for brede til skruer. 
  • Festemiddel til oppheng:
    Her kan du bruke en treskrue enten med flatt hode for metallbeslag eller med konisk hode for treverk, alt etter hva du skal feste eller det finnes også kroker du skrur rett inn i platen til bilder og lette ting. Hvis du skal feste noe tungt, som for eksempel en TV, bruk en plugg eller fest skruene helt inn i stenderen. Du kan også sette opp et spikerslag bak platen før montering.

Innfestingsløsninger for interiørplater

Huntonit trefiberplate

Trefiberplater fra Huntonit er et naturprodukt med gode isolasjonsegenskaper og brukes ofte til vegg- og takpanel. Platene kommer både som slett vegg og med trepanel. De kan også fås ferdigmalte i standardfarger.

  • Festemiddel ved montering:
    Ved montering på trestendere eller sponplate, bruk skruer eller kramper med lengde 35 mm. Skal du montere platene på mur eller betong, bruk et sterkt lim som Casco SuperFix. Ved montering på stålstendere, brukes egne Huntonit-skruer.
  • Festemiddel til oppheng:
    Bruk treskruer dersom du skal henge opp bilder, hyller eller TV på en Huntonit-plate. Dersom det du skal montere er veldig tungt, bør du feste det i en stender i bakkant. Du kan også legge inn ett horisontalt spikerslag mellom stenderne så du er sikker på at du har ett godt feste før du monterer platene.

Tips! Umalte Huntonit-plater skal akklimatiseres 2-3 dager på høykant, grunnede plater skal ligge i stabel og dekkes med plast 1-2 dager, og malte plater må akklimatiseres i emballasjen og monteres umiddelbart etter at pakken er åpnet.  

Les også: Slik monterer du veggplater på 1-2-3

Gipsplate

Gipsplater brukes i hovedsak for å få slette vegger og tak som skal males eller tapetseres. Den store fordelen med gips er at det isolerer mot støy og beveger seg svært lite i motsetning til treverk som påvirkes av temperatur og fuktighet.

  • Festemiddel ved montering:
    Bruk gipsskruer. Til ett lag gips brukes 35-45 mm, til dobbelt lag, 45-55 mm. Gipsskruer selges både løst og på bånd.
  • Festemiddel til oppheng:
    Skal du feste noe i en gipsplate trenger du en gipsplugg eller anker. Til veldig lette oppheng finnes det egne opphengskroker slik at du ikke behøver å bore inn plugger med skruer. Hvis du fester noe helt inn i stenderen bak, kan du bruke treskruer uten plugg. Hvis du vet hvor du skal feste store ting, som en TV, bør det settes inn ett horisontalt spikerslag mellom stenderne. 

Gipsskruer for innfesting i gipsvegg

Kryssfinérplate og OSB-plater

Kryssfiner er slitesterkt og egner seg ypperlig dersom du ønsker et naturlig utseende på tak og vegg. Platene kan også brukes til trapper og møbler. OSB-plater har en grovere tekstur og brukes ofte i tak, på vegger og gulv. OSB tåler mye og brukes derfor ofte i garasjen.

Her forteller Jan Ove Øen ved Byggeservice i Ål mer om kryssfinér

  • Festemiddel til montering:
    Bruk treskruer. Lengden kommer an på tykkelsen på platen, huskeregelen er at skruene skal være 3x tykkelsen på platen.
  • Festemiddel til oppheng:
    Bruk dykkert eller små opphengskroker for å montere bilder og egnet treskrue for hyller på finér og OSB-plater. Hvis det er en hard plate, kan forboring gjøre monteringen enklere.  

Sponplateskruer til ditt neste byggeprosjekt

Sponplater

Sponplater er spon og treflis som limes sammen og gir en stiv og glatt byggeplate. Det finnes en rekke ulike typer sponplater beregnet på gulv, vegg og tak.

  • Festemiddel til montering:
    Bruk egne sponsplateskruer.  Til vegg brukes 35-45 mm skrue og til gulv brukes 55 mm. Disse selges løst eller på bånd. Husk trelim til skjøter, da helst vinterlim til veggplater da denne er tynnere og trekker lengre inn i trefibrene. Gulvspon har sitt eget lim som det anbefales å bruke.
  • Festemiddel til oppheng:
    Sponplateskruer kan også brukes til oppheng. Hvis du fester noe helt inn i stenderen bak, bruk en egnet treskrue. Opphengskroker er fine til bilder, hvis det skal monteres noe tyngre, bruk da enten plugg med skrue, eller legg inn ett horisontalt spikerslag i bakkant av platen.

Tips til montering av alle plater: Følg anvisningen til leverandøren av platene når det gjelder avstand mellom festemidlene.