- Inspirasjon
- Bygningsplater
- Plateguide
Plateguide: Hvilken byggeplate skal jeg velge?
Byggeplater finnes i en rekke utførelser. Her får du oversikt over bruksområder, fordeler og eventuelle ulemper med de mest brukte platene.
Er du en erfaren hobbysnekker vet du at byggeplater, også kalt bygningsplater, forenkler de fleste byggeprosjekter innendørs.
Her får du tips av Geir Husby, selvbyggeransvarlig hos Montér Lillesand i Optimera, om hvilke plater som egner seg best til ulik bruk.
Bruksområder for gipsplater
Gipsplater er mye brukt i norske hjem, og brukes oftest som innvendig kledning i vegger og tak. Det finnes også gipsplater til utvendig bruk. De brukes da hovedsakelig som vindsperre på grunn av sine gode brann- og lydegenskaper.
— Fordelene med gips er mange. Her får du en slett og fin byggeplate som ikke beveger seg, siden gips er dødt materiale. De er relativt enkle å sette opp på vegg, men krever at du sparkler skjøtene. Når det er gjort kan du male eller tapetsere rett på platene.
Det er litt mer krevende å montere gipsplater i taket, så øv deg gjerne først på en vegg.
— Når det kommer til oppheng av for eksempel hyller eller bilder, må du passe på å bruke riktige festemidler. Skal du henge opp noe skikkelig tungt som en TV, kan det være lurt å sikre seg ved å bruke en ekstra robust type gipsplate på den aktuelle veggen. Alternativt kan du også montere spikerslag på veggen før montering av standard gipsplater.
Utvalgte gipsplater til ditt neste prosjekt
Bruksområder for sponplater
Sponplater lages av spon og treflis som limes sammen i tre lag. Dette gir en stiv byggeplate med en jevn overflate.
— Sponplater benyttes ofte som underlag til parkett og laminatgulv, men de kan også brukes på veggene. Ikke glem å lime skjøtene.
Når platene er på plass, er det enkelt å sparkle overgangene. Deretter må det grunnes før maling eller tapetsering.
— Hvis du har tenkt til å tapetsere, er det viktig å ta høyde for at platene kan bevege seg noe. Da er kanskje gipsplater et bedre alternativ, hvis du vet at du skal tapetsere de fleste veggene.
Utvalgte sponplater til ditt prosjekt
Bruksområder for spileplater
Spiler har de siste årene vokst frem som en interiørtrend. Disse leveres også som plater, noe som gjør det enkelt å piffe opp en hel eller halv vegg, eller til og med et tak, på kort tid.
— Spileplater er MDF-plater med påmonterte spiler, oftest i eik eller kvistfri furu. Disse kan leveres i beiset, lakket eller ubehandlet utførelse. Spileplater benyttes først og fremst som et dekorelement. Her får du en enkel og trendy oppgradering som ikke krever noe etterarbeid.
Det finnes også lyddempende spileplater. Her er spilene montert på en spesiell plate som demper romklang.
Utvalgte spileplater
Bruksområder for OSB-plater
OSB er egentlig et avfallsprodukt som består av flis fra treproduksjon som blandes med lim og presses til plater.
— Disse brukes hovedsakelig til gulv og utvendig på tak, men siden de finnes i en rekke tykkelser kan de også egne seg godt til for eksempel hyller innendørs. Byggeplater i OSB har en grov struktur som kanskje ikke er så pen, men i røffe miljøer hvor du har lyst på en litt industriell stil kan det være skikkelig tøft med en lakkert OSB-plate.
Utvalgte OSB-plater
Bruksområder for trefiberplater
Trefiberplater finnes både til innendørs og utvendig bruk.
— Dette er plater som er lette å jobbe med, og som egner seg svært godt til bruk på veggene inne. De er fine til å henge opp ting på, og kan leveres i en rekke ulike utførelser. Du finner de både ferdigmalt og ubehandlet, og kan velge om du ønsker en slett eller profilert overflate.
Trefiberplatene er mer kostbare enn mange av alternativene, men hvis du for eksempel velger ferdigbehandlede Huntonitt-plater, forvandler du raskt et rom uten å måtte sparkle eller male i etterkant.
I ytterveggen egner trefiberplaten seg spesielt godt siden den er diffusjonsåpen, altså at den puster og er vindtett.
— Dette er en fuktbestandig byggeplate som med fordel kan legges mot isolasjon i ytterveggene.
Utvalgte trefiberplater
Bruksområder for kryssfinér
Kryssfinér har et nokså rått, ubehandlet uttrykk som de siste årene har blitt mer og mer populært, særlig blant arkitekter.
— Disse byggeplatene leveres i tre ulike utførelser, og her er det utseendet som bestemmer hvilken du bør gå for. Ønsker du en skandinavisk interiørstil med ubehandlede vegger i kryssfinér bør du velge den høyeste kvaliteten med lite kvist og fargeforskjeller. Alle platene har godt skru- og spikerfeste og er enkle å jobbe med.
Siden kryssfinér kan være ganske kostbare plater, går det fint an å bruke den i deler av innredningen hvis du synes det blir for voldsomt i tak og på vegger.
— Bygg for eksempel en liten benk, eller et enkelt hyllesystem. Da får du kryssfinéren inn i interiøret på en rimelig måte.
Utvalgte kryssfinérplater
Bruksområder for hobbyplater
Hobbyplater leveres typisk i ubehandlet furu eller eik. Her er flere staver limt sammen, omtrent som i en 3-stavsparkett.
— Siden dette er massivt tre får du solide byggeplater som er enkle å skru sammen. Hobbyplater egner seg derfor ekstra godt til å bygge hyllesystemer eller møbler med.