I perioden 12. desember til 2. januar oppdaterer vi systemene våre for å gi deg en bedre opplevelse. Les mer her

Hva bruker mest strøm i huset, og hvordan redusere strømforbruket?

Med høye strømpriser vil mange kartlegge hva som bruker mest strøm i huset. Her får du vite hvor du burde sette inn støtet når det skal spares. Strøm er noe vi alle er mer eller mindre avhengige av i det daglige. Ved å gjøre visse tiltak, særlig til det som bruker mest strøm i huset, kan du imidlertid redusere forbruket ditt betydelig.

Strømadapter med flere stikkontakter tilkoblet
Når en plugg settes inn i en stikkontakt i veggen, er alt klart for å bruke strøm. Hvilke aparater som bruker mest strøm, finner du svaret på i denne artikkelen. Foto: Shutterstock

Hva trekker mest strøm i et gjennomsnittlig norsk hushold?

I norske hushold er det enkelte ting som er langt mer energikrevende enn andre. Johan Augland Sætre, som til daglig jobber ved Montér i Vennesla, trekker spesielt frem to ting.

– Oppvarming og varmtvann er vanligvis de tingene som bruker mest strøm i et typisk norsk hjem.

Ifølge Enova går i snitt 55 prosent av det totale strømforbruket til oppvarming, og omkring 15 prosent går til oppvarming av vann.

Her er en oversikt over hva som bruker mest strøm i huset, basert på Enovas beregninger:

  • Oppvarming
  • Varmtvann
  • Lading av elbil
  • Hvitevarer, f.eks tørketrommel
  • Komfyr

Hvor mye strøm bruker varmekabler?

Noen lurer kanskje på om det kan være gunstig å bruke varmekablene i gulvet til oppvarming fremfor panelovnen. Ifølge Sætre er det vanskelig å gi et klart råd her, da ulike faktorer spiller inn.

– Når det kommer til varmekabler under tregulv og laminat, har produsentene en begrensning på 60 W per m2, mens for varmekabler på bad under flis eller naturstein gjerne har en effekt på 120 W per m2, sier Sætre.

Hvor mye strøm varmekabler bruker, kan altså variere en god del. I tillegg vil størrelsen på rommet ha mye å si.

– Dersom en tar utgangspunkt i at rommet er på 17 m2, eller mer spesifikt 16,66667 m2, og varmekablene har en effekt på 60 W per m2, vil dette tilsvare en panelovn på 1 000 W.

Slik kan du redusere eget strømforbruk

Ifølge Sætre finnes det flere tiltak du kan gjøre for å redusere strømforbruket ditt i det daglige, og først og fremst handler dette om å finne alternative varmekilder dersom du i dag bruker panelovn.

– Det kan være gunstig å bytte ut den elektriske panelovnen med en varmepumpe. Men også vedfyring eller smarte varmeovner med dag- og nattsenking kan bidra til å redusere strømforbruket, tipser han.

Det finnes også andre alternativer, som for eksempel å senke innetemperaturen noen få grader.

– Men dette vil naturligvis kunne gå ut over komforten, påpeker Sætre.

Større tiltak kan også vurderes

Montér-eksperten kan også tipse om mer omfattende tiltak som kan være effektive når man vil redusere strømforbruket.

– Man kan etterisolere boligen, skifte ut eldre vinduer eller oppgradere til balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Tiltak som dette kan være kostbare, men vil samtidig ofte være gode og langsiktige investeringer.

Strømforbruket reduseres om du velger vedfyring

Blant tiltakene vi har trukket frem for å redusere strømforbruket, er vedfyring. Så, hvor mye strøm kan man egentlig spare?

– Vedfyring tilsvarer en strømpris på ca. 110 øre per kWh. En vedovn har en nominell effekt på mellom 5 og 7 kWh, og man vil typisk spare dette per time sammenlignet med elektrisk oppvarming, utdyper Sætre.

Montér-eksperten påpeker at man naturligvis ikke vil fyre mens man sover eller er ute av huset, noe som også vil kunne føre til at man sparer en del.

– Om natten kan man eventuelt bruke panelovner med dag/nattsenking.

Se etter dette når du skal handle produkter

Sætre har klare råd for hva forbrukere bør være på utkikk etter når de handler inn varmeprodukter:

– Alle varmeprodukter som ikke er elektriske ovner har energimerking, og her går skalaen fra A++, til A+, A, B, C og videre ned til F. Moderne vedovner har svært effektiv forbrenning, og ligger som oftest i energiklasse A+ eller A.

Du kan også finne svært energieffektive varmepumper og øvrige varmeprodukter.

– Varmepumpene vi selger har alle energimerking A++. Se også etter varmeprodukter med funksjoner som dag/nattsenking og WiFi-styring, da dette gjør det enklere å spare strøm.

Gunstig å installere varmepumpe

Sætre kan fortelle at Montér fører én produktkategori som er spesielt gunstig for deg som vil spare strøm.

– Det desidert mest energieffektive produktet vi selger er varmepumper, og disse leveres inkludert montering. Se gjerne på SCOOP (Seasonal Coefficient of Performance)-verdien når du skal velge varmepumpe.

SCOOP-verdien kan ifølge Sætre fortelle deg hvor mye varme varmepumpen kan levere i forhold til hva den trekker av strøm.

– Vår mest effektive varmepumpe, Panasonic HZ25, har en SCOOP-verdi på hele 5,6. Det betyr at hvis pumpa trekker 1 kW, vil den kunne levere hele 5,6 kW varmeenergi til boligen – litt avhengig av hva slags temperaturforhold det er ute.

Leter du etter energibesparende alternativer? Besøk din nærmeste Montér-butikk, og få flere gode råd!

Les mer