Strømsparingstiltakene du selv kan fikse hjemme

God isolasjon og effektiv oppvarming er en forutsetning når du skal spare strøm, særlig i eldre boliger. Her får du våre beste strømsparingstips til hobbysnekkeren.

Bilde av en sparegris ved en strømmåler

I følge Enova går hele 55 prosent av strømregningen din til oppvarming av rom, mens oppvarming av varmtvann kommer på andreplass med omlag 15 prosent. Her er det med andre ord mye å hente på å sette inn tiltak. Men hvor skal du begynne?

Finn varmelekkasjene

— Er du på jakt etter muligheter for å redusere strømforbruket ditt, bør du starte med en grundig runde gjennom hele huset. Se etter varmelekkasjer langs alle dører og vinduer. Sjekk også om det er svake punkter i ytterveggen, eller lufteventiler som står åpne unødvendig, råder Richard Opheim Iversen fra Montér i Optimeras kundesenter.

Det er ikke alltid nødvendig med de største og mest inngripende tiltakene for å tette varmelekkasjer. Særlig hvis du opererer med et begrenset budsjett.

— Nye tetningslister langs vinduer og ytterdører er en rimelig og enkel måte å redusere eventuelt varmetap på. Det samme gjelder montering av klemlister både ute og inne, samt fuging av eventuelle sprekker.

Hvis du bor i et gammelt og trekkfullt hus, kan det lønne seg å få hjelp av en godkjent energirådgiver til å finne ut hvor skoen trykker ved hjelp av termografering og trykktesting. Da får du raskt oversikt over hvor behovet for utbedring er størst, og kan gjøre målrettede isoleringstiltak som monner raskt.

Denne typen energirådgivning er omfattet av Enovas støtteordning og kan gi inntil 7.500 kroner i støtte så fremt den utføres av kvalifisert rådgiver og termografering inngår.

Oppgradering av vinduer

Eldre vinduer kan stå for hele 40 prosent av varmetapet i boligen din, så det kan være mye å spare på å oppgradere til moderne vindu.

— Har du et eldre og dårlig isolert hus ville jeg begynt med å se på vinduene. Moderne 3-lags vinduer har betydelig bedre u-verdi enn gamle vinduer, og vil gi positivt utslag på strømregningen. Bor du i hus med balansert ventilasjon er det verdt å merke seg at det ikke er nødvendig med luftventil på vinduene, som kan være nok en kilde til varmetap.

Etterisolere loft og yttervegger

Neste trinn på listen er å vurdere behovet for ekstra isolasjon. Da bør du starte med loftet.

— Varm luft stiger som kjent oppover, så etterisolering av loftet vil gi god effekt, sier Opheim Iversen.

På et gammel råloft er det minst tidkrevende å øke isolasjonstykkelsen i loftsbjelkelaget. Det kan legges et nytt lag isolasjonsplater oppå de gamle, så fremt det er helt og tett, eller kaste den gamle isolasjonen og legge ny.

Les mer: Hvordan etterisolere loft

Etterisolering av yttervegger er et annet effektivt strømsparingstiltak. Men siden dette er et mer omfattende prosjekt som innebærer fjerning av kledning, er det nok mest aktuelt for de som planlegger en større oppgradering av fasaden.

Les mer: Tre måter å etterisolere ytterveggen på

Mer effektivt enn ullsokker

Sliter du med kalde gulv, kan det være fristende å installere gulvvarme. Men med mindre du allerede har en vannbåren oppvarmingsløsning på plass, blir det fort kostbart.

— Har du kjeller i huset ditt og fryser på beina, ville jeg vurdert muligheten for å isolere kjellertaket og sette på for eksempel gips, panel eller takplater.

Opheim Iversen minner om at det faktisk kan bli for mye av det gode når det kommer til isolasjon.

— Selv om etterisolering er et godt og effektivt tiltak for å hindre varmetap er det viktig å huske på at huset fortsatt skal puste. God luftsirkulasjon er avgjørende. Blir huset for tett, kan du få problemer med råte.

Lønnsom oppvarming

Med riktig isolasjon har du sikret at huset holder på varmen. Men når det kommer til selve oppvarmingen er det et par løsninger strømspareren bør se nærmere på.

— Luft til luft varmepumper er en relativt rimelig investering som helt klart vil bidra til lavere strømregning. I følge Enova vil en gjennomsnittlig norsk husstand redusere sitt årlige strømforbruk med 4.800 kWh i snitt.

Les også: Hvordan velge riktig varmepumpe

Opheim Iversen trekker avslutningsvis også frem utskiftning av den gode, gamle vedovnen som et godt energibesparende tiltak.

— Nye, rentbrennende vedovner varmer bedre og har betydelig lavere utslipp en gamle modeller. Har du god tilgang til ved, er dette en smart investering.

På jakt etter flere strømsparingstips eller ønsker om våre produkter? Kom innom et av våre byggevarehus for en prat eller ta kontakt med oss på Kundesenteret!